18 mai 2024, 0:32

Parlamentarii francezi vor interzicerea curselor aeriene locale acolo unde există o rută feroviară

Parlamentarii francezi au votat o inițiativă care interzice cursele aeriene locale acolo unde există o rută feroviară, iar călătoria cu trenul ar dura mai puțin de două ore și jumătat, potrivit earther.gizmodo.com.

Astfel, inițiativa parlamentarilor urmează să fie votată în Senat. Dacă ar trece de Senat, inițiativa de reducere a emisiilor de carbon ar putea afecta transportul aerian între Paris și orașe precum Nantes, Lyon, Bordeaux și Strasbourg. Cu toate acestea, legea ar avea o excepție: zborurile de legătură dintre cel mai important aeroport din Franța, Charles de Gaulle, și orașele mai mici din țară, potrivit sursei citate.

Motivul

Decizia parlamentarilor francezi vine după ce reducerea călătoriilor cu avionul în pandemie a dus la scăderea cu 60% a emisiilor de carbon produse de sectorul aviatic. Potrivit platformei Flightradar 24, numărul zborurile efectuate în 2020 la nivel mondial față de 2019 a scăzut cu aproape 42%. Acum, Franța vrea să mențină în continuare scăzută această poluare.

Măsura luată de parlamentarii francezi face parte din eforturile pe care le depune Franța pentru a-și respecta angajamentul luat în Acordul de la Paris, de a tăia emisiile de carbon cu 40% față de 1999, până în 2030.

Nu este prima dată

Totodată, nu este prima dată este introdusă o astfel de măsură. Anul trecut, Austrian Airlines a renunțat la o cursă aeriană între Viena și Salzburg unde exista opțiunea trenului, după ce a primit de la guvern provizioane pentru a-și reduce amprenta de emisii de carbon.

Potrivit unui sondaj publicat în ianuarie de Banca Europeană de Investiții (BEI), majoritatea europenilor intenționează să zboare mai puțin pentru a ajuta la combaterea schimbărilor climatice.

Astfel, din cei 27.700 de respondenți la sondaj în cele 27 de țări ale UE, 74% dintre respondenți au declarat că intenționează să zboare mai rar din motive de mediu, odată cu eliminarea restricțiilor legate de COVID-19. De asemenea, 43% dintre respondenți care au spus că vor face acest lucru „tot timpul” și 31% au spus că vor „din când în când”. Întrebați dacă intenționează să aleagă trenurile în locul avioanelor pentru călătoriile pe distanțe scurte, 71% dintre respondenții la sondajul BEI au spus da.

Sursă foto: aventurescu.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol