16 iunie 2024, 0:54

Cu un parc fotovoltaic, o comună din Gorj a scăpat de facturile la curent

În urmă cu aproximativ doi ani, Primăria Bustuchin a investit aproximativ 350.000 de dolari într-un parc fotovoltaic. În perioada de vară, primăria comunei nu achită nimic pentru energia electrică pe care o consumă.

Primarul localităţii Bustuchin, Ion Ciocea, spune că energia electrică produsă de parcul fotovoltaic era vândută cu un preţ mult mai mic faţă de tariful plătit pentru energia consumată, pentru că legea nu permite să se facă o compensare, iar din acest motiv primăria era nevoită să mai plătească o anumită sumă pentru curentul electric:

„Vindeam 1 MWh cu 160 de lei, iar acum avem oferte de vânzare cu 350 lei. Noi nu beneficiem de compensare, conform legislaţiei în vigoare. Am vândut până acum cu 105 lei un MWh şi am plătit peste 330 de lei pe cel consumat de noi“.

Parcul fotovoltaic va aduce mai mulţi bani la bugetul local. Primăria Bustuchin a consumat în anul 2021 o cantitate de 158 MW şi a produs cu parcul fotovoltaic peste 250 MW. În acest an, la bugetul local va intra o sumă de aproximativ 200.000 de lei din energia produsă de parcul fotovoltaic.

Banii pentru realizarea parcului fotovoltaic de la Bustuchin provin de la Fondul Român pentru Eficienţa Energiei. Banii trebuie returnaţi într-o perioadă de 84 de luni. Parcul fotovoltaic se întinde pe o suprafaţă de un hectar şi cuprinde 1.200 de panouri.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol