21 aprilie 2024, 2:39

Constanța, primul port cu energie verde de la Marea Neagră

Constanța va avea primul port cu energie verde de la Marea Neagră. Administrația Porturilor Maritime dorește să achiziționeze un parc fotovoltaic și să-și asigure astfel și independența din punct de vedere energetic.

Portul Constanța intenționează ca investiția în capacitatea de producție de energie regenerabilă să se deruleze în perioada 2022-2023. Perioada de realizare a studiului de fezabilitate este estimată la șase luni de la semnarea contractului cu firma câștigătoare. Din acest studiu va reieși și cantitatea de energie pe care o va produce parcul și costurile.

În 2020, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime a încasat peste 42 milioane lei din prestarea de servicii de energetică portuară, adică mai mult de 12% din totalul cifrei de afaceri. Tot anul trecut, în port erau anunțate investiții de peste 113 milioane lei, pentru modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice.

În luna august a acestui an, Portul Constanța a fost nevoit să încheie un contract în regim de urgență cu o companie pentru furnizarea de energie electrică, valabil trei luni, după ce furnizorul său, Getica 95 Com, a intrat în insolvență și a reziliat contractul în luna aprilie.

Foto: Impact


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol