29 martie 2024, 17:47

Un proiect românesc realizat din pasiune monitorizează calitatea aerului din țară

Un proiect online îți permite să monitorizezi nivelurile de poluare din opt orașe: București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Iași, Craiova, Alba-Iulia.

Proiectul Pollution.ro a început de la ideea lui Alexandru Itu de a monitoriza constant senzorii de poluare din Brașov. El a vrut să creeze un site care să agrege datele despre microparticulele poluante din mai multe surse și să le afișeze într-o manieră cât mai ușor de vizualizat.

Am stat de vorbă cu Alexandru și am aflat câteva lucruri din spatele acestei inițiative puse în slujba comunității:

„Totul a început în momentul în care am sesizat că în Brașov calitatea aerului este din ce în ce mai proastă, mai ales în perioada iernii. Am investigat această problemă și am observat că sunt mai multe soluții de monitorizare a calității aerului, însă fiecare soluție are particularitățile ei și aplicație separată de vizualizare a datelor. Atunci am sesizat nevoia unui sistem care să agregheze mai multe surse de date, de la mai mulți senzori, indiferent de cine îi comercializează. Pe această cale, îi mulțumesc lui Radu Motișan, care mi-a oferit acces la datele senzorilor URADMonitor, facilitându-mi în acest fel dezvoltarea portalului”.

În ceea ce privește programarea, Alexandru avea experiență, dar a fost nevoit să învețe lucruri noi.

„Mereu am fost atras de tehnologie și a fost distractiv să învăț tehnologii noi. Am dorit inițial să implic mai mulți membri din comunitate, însă, din experiență știu că la început este foarte greu să coordonezi eforturile unor voluntari care ar lucra doar atunci când timpul le permite. Din acest motiv, am preferat să lucrez singur la portal, pentru a-l aduce într-un stadiu în care munca poate fi împărțită”.

Alexandru a aflat că există o grămadă de oameni interesați de problema mediului și a aerului și care se pricep și la electronică, așa că platforma Pollution.ro va fi dezvoltată, următorii pași fiind:

  • deschiderea colaborării și implicarea comunității de programatori prin publicarea codului sursă pe Github;
  • introducerea de notificări pentru zonele în care se depășesc valorile minime admise ale micropoluanților;
  • analize extinse pe date (de exmplu, din datele senzorilor URADMonitor din perioada de lockdown din România, ar fi interesantă o analiză, pentru a vedea impactul traficului auto în orașe);
  • conectarea mai multor surse de date (Airly, de exemplu);
  • găsirea unei modalități de monetizare pentru găzduirea în cloud-ul Amazon.

 

În prezent, costurile sunt suportate de Alexandru. Oare în ce măsură s-ar putea implica instituțiile statului?

„Anul trecut, am trimis un mesaj Ministerului Mediului, pentru a-mi facilita accesul la datele din rețeaua națională de monitorizare a aerului. Momentan, site-ul ministerului ce afișează aceste date nu este tocmai cel mai user-friendly. Nu am primit nici un răspuns, din păcate. De asemenea mă gândesc că orice primărie ar fi interesată să colaboreze, însă nu am avut nici o discuție în acest sens”.

Poți fi la curent cu proiectul lui Alexandru Itu urmărind postarea de pe Facebook și ar fi un exercițiu bun să vizitezi din când în când site-ul dedicat, pentru a vedea în ce măsură sunt îmbunătățiri ale calității aerului în țara noastră.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol