17 aprilie 2024, 22:05

Opt județe din România, scanate cu tehnologia LiDAR pentru prevenirea și atenuarea dezastrelor climatice

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va scana cu tehnologia LiDAR 8 județe pentru prevenirea și atenuarea dezastrelor climatice.

Este vorba despre proiectul „Informaţii geografice pentru mediu, schimbări climatice şi integrare UE – LAKI III”. Acesta a fost semnat de ministrul Mediului, Tanczos Barna, și președintele – director general al ANCPI, Laurențiu Alexandru Blaga, potrivit green-report.ro.

LAKI III vizează obținerea Modelului Digital al Terenului (MDT) și a Modelului Digital al Suprafeței (MDS) prin scanare cu sistemul LiDAR, pentru o suprafață de aproximativ 50.000 kmp, în două zone: zona A – județele Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj și zona B – județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, potrivit MDLPA.

”Tehnologia LiDAR permite obținerea unei imagini 3D a teritoriului scanat. Astfel, vom cunoaște altitudinea fiecărei zone, curbele de nivel, chiar și densitatea vegetației. Drept urmare, vom putea identifica, de exemplu, zonele inundabile, pentru a preveni și atenua anumite evenimente legate de climă. LAKI III este un ajutor binevenit și le mulțumesc partenerilor noștri pentru implicare”, a declarat ministrul mediului, Tanczos Barna, potrivit sursei citate.

Toate aceste date pot fi utilizate pentru estimarea altitudinii suprafeței în vederea dezvoltării infrastructurii, modelarea cartografică pentru mediu și agricultură, interpretarea fotografiilor și cartografierea tematică 3D, detectarea tipurilor de acoperire/utilizare a terenului, statistici teritoriale, precum și furnizarea unei hărți de bază pentru monitorizarea pericolelor, o mai bună pregătire, atenuare și adaptare.

”Datele obținute în cadrul acestui proiect vor permite României să realizeze o mai bună planificare de mediu, o monitorizare și raportare conforme cu cerințele Uniunii Europene. Totodată, Laki III va îmbunătăți accesul public la datele geografice, prin Internet, în vederea sprijinirii și punerii în aplicare a politicilor de dezvoltare și de mediu. Oricine poate avea acces la aceste date, prin intermediul geoportalului ANCPI”, a declarat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

Sursă foto: ceccarbusinessmagazine.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol