25 aprilie 2024, 23:06

Observator pentru lupi, amenajat în Munții Vrancei. Care este scopul

Un observator pentru lupi a fost amenajat în Munţii Vrancei.

Este vorba despre Parcul Natural Putna, cea mai mare arie protejată din Vrancea, aflată la limita de graniţă cu judeţul Covasna, pe teritoriile administrative ale comunelor Nistoreşti, Păuleşti, Soveja şi Tulnici, potrivit Agerpres.

Care este scopul?

Potrivit reprezentanților parcului, prin acest observator, se dorește atragerea turiştilor care îşi doresc să vadă şi să fotografieze lupii.

În acest sens, directorul Parcului Natural Putna, Ion Militaru a explicat: „Observatorul a fost montat în această toamnă, dar trebuie să mai ducem acolo o sursă de încălzire, poate şi câteva saltele în plus, deoarece observatorul e dotat cu două paturi pentru cei care doresc să rămână peste noapte. Ne dorim să punem acest observator şi la dispoziţia turiştilor şi fotografilor interesaţi să fotografieze natura în sălbăticie. Ne gândim să facem un fel de pachet pentru cei care doresc să rămână peste noapte, mai ales că până acolo sunt circa 11 kilometri de mers pe jos. Până la destinaţie, avem posibilitatea, mai ales dacă este zăpadă, să interpretăm urmele pe cale le întâlnim, să vedem ce animal a trecut pe acolo. Iar dacă aveam zăpadă, reuşim să creăm şi acea imagine, de a simţi cât mai aproape animalul sălbatic”, potrivit Agerpres.

Astfel, acesta arată că în zonă sunt 10-15 exemplare de lupi.

„Este greu de făcut o afirmaţie privind numărul exact de exemplare din zonă. Putem spune cu siguranţă că există cel puţin 10-15 exemplare de lup în zonă. Evident, că nu trăiesc permanent aici, pentru că ei se deplasează foarte mult. Dar pe raza Parcului Natural Putna se întretaie două, maxim trei haite de lupi. Haita care circulă în Tişiţa, de exemplu, este foarte puternică din punct de vedere genetic, astfel că a reuşit să-şi trimită membri din haită până în Harghita, în zona numită Herculian. S-a ajuns la această concluzie în urma analizelor făcute de specialişti pe excremente”, a precizat Ion Militaru.

Rezervaţia este cunoscută atât pentru flora sa, alcătuită din circa 650 de specii de plante, dar şi pentru fauna reprezentată de specii precum urs brun, mistreţ, căprioară, râs sau vulpe.

Sursă foto: ziarulprahova.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol