18 iunie 2024, 5:33

72% dintre investitori au un apetit mai mare pentru portofolii de proiecte verzi

Un nou studiu ING realizat în colaborare cu compania Longitude (parte a grupului Financial Times) arată că 72% dintre investitori au un apetit mai mare pentru portofolii de proiecte verzi și vor mai multă transparență din partea companiilor cu privire la obiectivele lor de sustenabilitate în contextul post-pandemic.

În același timp, aproape 60% din marile companii susțin că își accelerează tranziția către o economie verde, conform green-report.ro.

Aproximativ 32% dintre companii spun că se vor concentra pe inovațiile în produse și servicii verzi, precum și pe gestionarea sustenabilă a lanțului de aprovizionare, iar 30% dintre acestea pe reducerea amprentei de carbon.

„Din 2014, sustenabilitatea a devenit parte din strategia ING. Ne bucurăm să vedem tot mai mulți clienți care își definesc obiective clare de sustenabilitate și venim în întâmpinarea nevoilor lor prin oferirea de credite verzi (“green loans” și “sustainability-linked loans”) și prin oferirea de consultanță în structurarea programelor de finanțare prin intermediul piețelor de capital. Emisiunile de obligațiuni verzi (“green bonds”) au avut o creștere exponențială in ultimii 5 ani, ele oferind emitenților acces la o categorie nouă și stabilă de investitori care pun un accent mare pe evaluarea și diminuarea impactul social și de mediu generat de afacerile companiilor finanțate”, a explicat Claudia Sabău, Head of Clients, Wholesale Banking, ING Bank România.

În ceea ce privește emisiunile de obligațiuni, 46% dintre investitorii instituționali au un apetit crescut pentru obligațiunile sociale, 43% pentru obligațiunile de sustenabilitate, iar 41% pentru obligațiunile verzi. În topul priorităților de sustenabilitate ale investitorilor pentru următoarele 12 luni se află combaterea schimbărilor climatice (52%) și gestionarea responsabilă a lanțului de aprovizionare (42%).

Portofolii de proiecte verzi

Potrivit sursei citate, accesul la produsele de finanțare verzi vine la pachet cu obiective de performanță măsurabile, astfel că șapte din zece companii spun că devin mai responsabile, întrucât monitorizează constant îndeplinirea lor. Jumătate dintre investitori consideră că finanțarea sustenabilă are o contribuție importantă și accelerează tranziția companiilor cu emisii ridicate de dioxid de carbon către soluții mai prietenoase cu mediul.

„Dacă indicatorii de sustenabilitate sunt îndepliniți sau proiectele finanțate sunt verzi, un beneficiu al acestor instrumente de creditare față de cele tradiționale este costul de finanțare mai scăzut. În țările în care activează, în anul 2020, ING a fost unul dintre liderii de piață în finanțarea sustenabilă. Am intermediat 60 de obligațiuni verzi, sustenabile și sociale și am acordat 47 de credite de sustenabilitate. Și 2021 se anunță cel puțin la fel de activ, deja am intermediat la nivel de grup peste 15 obligațiuni de sustenabilitate și am acordat 25 de credite verzi și de sustenabilitate”, a completat Claudiu Sabău, Head of Clients, divizia de Wholesale Banking, în cadrul ING Bank România.

Sursă foto: sashaschriber.medium.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol