20 aprilie 2024, 2:12

Oamenii de știință au creat primele panouri solare transparente care arată ca ferestrele

Oamenii de știință au creat primul panou solar complet transparent, în speranța că acesta poate duce la o lansare mai largă a utilizării energiei solare în mediile domestice.

Panourile solare sunt în prezent opace, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate numai în fermele solare și pe acoperișuri.

Acum oamenii de știință de la Universitatea Incheon din Coreea de Sud au reușit să-și pună teoria în practică creând o nouă versiune transparentă, potrivit Euronews.

Este pentru prima dată când se încearcă un panou solar complet transparent.

În mod normal, straturile semiconductoare, care primesc lumina și o transformă în electricitate, sunt motivul culorii lor opace.

Cercetătorii de la Universitatea Incheon au înlocuit aceste straturi cu dioxid de titan și oxid de nichel. Ambele materiale au o transparență optică ridicată, deci au capacitatea de a pătrunde multă lumină vizibilă.

Cu toate acestea, rata de eficiență a panoului solar transparent este de doar 2% în acest moment.

Expertul în energie solară, dr. Stuart Irvine, director al Centrului de Cercetare a Energiei Solare de la Universitatea Swansea, a discutat despre complicațiile pe care aceasta le poate avea. Pentru Irvine, o rată scăzută de eficiență este „cea mai mare provocare” pentru o lansare mai largă.

„Provocarea aici este, cât de departe pot împinge eficiența pentru a scoate efectiv o cantitate utilă de energie electrică?”, spune acesta, potrivit sursei citate.

Munca finalizată de Universitatea din Coreea de Sud se adaugă la alte cercetări efectuate la nivel global pentru a vedea cum energia solară poate fi integrată în clădiri.

Dr. Irvine numește cercetarea în curs de desfășurare „interesantă”.

Asia nu este străină de dezvoltarea solară, oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Energiei Solare din Singapore producând anterior panouri duble, care s-au dovedit a fi cu 35% mai eficiente.

Europenii sprijină energia solară

Panourile solare au devenit din ce în ce mai populare ca sursă de energie regenerabilă în Europa, cel mai mare sprijin provenind din Italia, Franța și Germania.

În Germania, a existat o creștere de 25% a instalațiilor de panouri solare în 2020, comparativ cu anul precedent.

În ansamblu, 19,7% din energia consumată în UE în 2019 provine din energie regenerabilă, Suedia urmând să alerge cu aproape 60%.

În ciuda eficienței energetice scăzute a panourilor solare transparente, Dr. Irvine nu exclude potențialul pe care îl poate avea pentru telefoanele mobile și produsele casnice mai mici.

„Cu produsele de consum, cred că există un potențial uriaș și nu are nevoie de multă energie”, spune el, recunoscând că energia solară va fi probabil utilizată pe piețe noi și în moduri noi care nu au fost gândite, în viitor.

Sursă foto: euronews.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol