18 iunie 2024, 6:52

Ministrul Mediului vrea înlocuirea sobelor din școli cu centrale pe lemne

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat că sistemele de încălzire din cele 25% dintre școlile din România care folosesc sobe trebuie eficientizate.

Astfel, potrivit acestuia soluția o reprezintă centralele pe lemn.

Totodată, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că înscrierea în „Programul privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în școli” se va amâna până la începutul lunii iulie.

Citește și: Reabilitarea termică pentru școli, amânată. Care e motivul

Așadar, bugetul aprobat pentru această categorie de proiecte este de 1,40 miliarde de lei, în creştere cu circa un miliard de lei faţă de alocarea iniţială, iar perioada de înscriere începe în data de 5 iulie 2021, ora 10:00.

„Am propus ca anul acesta să creștem la 1,4 miliarde suma pe care o alocăm acestui program, să extindem aria de acoperire și să aducem alături de instituțiile de învățământ și celelalte clădiri care sunt în proprietatea autorităților locale sau în proprietatea statului, administrate de diverse instituții, astfel încât programul să aibă cu adevărat un impact în ce înseamnă emisii de gaze cu efect de seră, emisii de carbon”, a explicat ministrul Barna Tanczos.

Astfel, finanțările vor acoperi lucrările necesare eficientizării energetice a clădirilor care pot dura chiar și patru ani.

„Nu doar anveloparea clădirilor trebuie realizată. Trebuie să ne gândim și la sursa de încălzire pentru că peste 25% dintre școli sunt încălzite cu sursă fosilă, cu lemn, și acolo chiar dacă nu putem să trecem la alte surse de energie, dar trebuie să eficientizăm acele sisteme de încălzire. În loc de sobe trebuie să avem centrale moderne pe lemn care au o eficiență mult mai mare, prin care se reduc și emisiile de dioxid de carbon, dar creștem și cantitate de energie recuperată în urma procesului de încălzire”, a mai spus ministrul.

Sursă foto: gdprcomplet.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol