18 mai 2024, 0:32

O nouă zonă de exploatare a aurului ar putea apărea în apropiere de Roșia Montană

O nouă zonă de exploatare a aurului ar putea apărea în apropiere de Roșia Montană.

Locația este în Apuseni, la 20 de kilometri de Roșia Montană. Aici, ar putea apărea în 2022 o zonă de exploatare a aurului și a cuprului cu trei mine, potrivit green-report.ro. 

Firma Samax România SRL a început, încă din 2020, demersurile pentru a obține autorizațiile de construcție a minelor pe raza comunei Rovina/jud.Hunedoara, după ce, în 2018 guvernul a aprobat concesiunea de exploatare a resurselor din subteran.

Astfel, prima mină ar trebui să fie gata până în 2022, potrivit sursei citate. Exploatarea va conține trei mine, două de suprafață și una de subteran și se va întinde în trei comune (Bucureşci, Buceş şi Crişcior). În total, va cuprinde peste 27 de hectare de teren.

În acest context, reprezentații ONG-ului Mining Watch România amintesc de o declarație a fostului director al Institutului Geologic Român, Ștefan Marincea, care spunea că dezvoltarea de proiecte miniere în zonă ar duce la „generarea a nu mai puțin de 2.900 de hectare de deșeuri”. Conform proiectului aprobat de ANRM, cantitatea imensă de deșeuri rezultată din minerit va fi depozitată și va forma practic un munte artificial, un munte de praf și de rocă perforată.

Astfel, Mining Watch România crede că termenul de 2022 este unul optimist.

„Exploatarea minieră de la Rovina trebuie să parcurgă o procedură complexă pentru a putea începe. În acest moment, Samax România se află într-un stadiu incipient al avizării. Au obținut un certificat de urbanism prin care Consiliul Județean detaliază ce avize sunt necesare pentru realizarea planului de urbanism al proiectului minier. Acesta este doar primul pas. Va urma o procedura complexă, care poate dura de la câteva luni la câțiva ani”a transmis organizația.

Sursă foto: economica.net


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol