18 mai 2024, 0:32

Nou plan de acțiune împotriva schimbărilor climatice. David Malpass: Trebuie luate măsuri urgente!

Banca Mondială a anunțat un nou plan de acțiune împotriva schimbărilor climatice. Scopul? De a ajuta țările în curs de dezvoltare să realizeze reduceri măsurabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră și să se angajeze să mobilizeze resurse la scară largă pentru a facilita renunțarea la cărbune, potrivit Reuters citat de green-report.ro.

În acest context, președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că elementele cheie ale planului au fost prezentate consiliului de administrație al băncii și a subliniat necesitatea de a lua măsuri urgente, subliniind faptul că banca a furnizat 83 de miliarde de dolari pentru finanțarea proiectelor împotriva schimbărilor climatice în ultimii cinci ani, ajungând la 21,4 miliarde de dolari în 2020.

Astfel, noul plan va crește aceste niveluri și se angajează să ia decizii de finanțare în conformitate cu eforturile de limitare a încălzirii globale, dar nu mai promite să oprească finanțarea combustibililor fosili, așa cum au cerut mulți militanți, potrivit sursei citate.

„Răspunsurile noastre colective la schimbările climatice, sărăcie și inegalitate sunt alegeri definitorii ale epocii noastre”, a declarat Malpass, subliniind necesitatea de a „ajuta țările să maximizeze impactul finanțării climatice, cu îmbunătățiri măsurabile ale mijloacelor de trai prin adaptare, și reduceri măsurabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră prin atenuare.”

În acest context, pentru a atinge aceste obiective, Malpass a declarat că 35% din finanțarea Grupului Băncii Mondiale, în medie în următorii cinci ani, va avea co-beneficii climatice, iar 50% din finanțarea climatică a băncii ar sprijini adaptarea și reziliența.

Astfel, potrivit lui Malpass, banca va sprijini investițiile „transformative” în energie, sisteme alimentare, transport și fabricație, sistemele care contribuie cel mai mult la emisii, și va spori semnificativ sprijinul pentru țările care doresc să renunțe la cărbune. Banca Mondială își va alinia fluxurile de finanțare cu obiectivele Acordului Climatic de la Paris până la 1 iulie 2023, a spus David Malpass, iar 85% din noile operațiuni ale Corpului Financiar Internațional și ale Agenției Multilaterale de Garantare a Investițiilor vor fi aliniate până atunci, urmând ca procentul să crească la 100% din 1 iulie 2025.

Sursă foto: blog.cora.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol