28 mai 2024, 11:16

Norvegia ar putea deveni prima țară care exploatează adâncul mării pentru metale

Norvegia ar putea să devină prima țară care exploatează adâncul mării pentru metale pentru bateriile vehiculelor electrice, eoliene și panouri solare.

Potrivit ministrului Petrolului și Energiei, după ce Oslo și-a propus să-și câștige rolul de lider în exploatarea cuprului, zincului și a altor metale găsite pe fundul mării, Norvegia ar putea acorda licență companiilor care vor excava în adâncul mării începând cu 2023, potrivit Reuters.

În trei ani de expediții au fost descoperite depozite de cupru, zinc, cobalt, aur și argint. Totodată, în expediții au fost descoperite, în crustele de mangan care cresc pe roca de bază, concentrații mari de litiu și scandiu – un metal rar, utilizat în electronică – și aliaje.

Potrivit Universității Norvegiene de Științe și Tehnologie, ar putea fi vorba despre 21,7 milioane de tone de cupru – mai mult decât producția mondială de cupru din 2019 – și 22,7 milioane de tone de zinc.

În acest context, Norvegia a anunțat că începe pregătirile pentru un studiu de impact asupra mediului, necesar deschiderii zonelor de explorare și producție a mineralelor de pe fundul mării. După ce va fi finalizat, guvernul planifică consultări publice cu privire la evaluarea impactului asupra mediului și la o propunere de deschidere a zonelor pentru explorare și producție până la sfârșitul anului 2022, urmată de dezbatere și vot în parlament în al doilea trimestru al anului 2023.

„Nu spunem un «nu» catogoric și final excavării pe fundul mării, dar știm că poate avea un impact substanțial asupra habitatului, mai mult decât extracția de petrol și gaze, a spus Peter Haugan, profesor la Universitatea din Bergen și unul dintre coautorii raportului.

Sursă foto: pikist.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol