18 mai 2024, 0:32

Metalele din arderea anvelopelor și cablurilor nu vor mai putea fi date la fier vechi

Parlamentarii propun ca metalele rezultate în urma arderii anvelopelor de automobile, a cablurilor electrice sau a altor componente electrice sau electronice să nu mai poată fi vândute la centrele de colectare a materialelor reciclabile. În plus, persoanele fizice nu vor mai putea să vândă nici metale, fie ele feroase sau neferoase, rezultate din prelucrarea chimică a subansamblelor sau pieselor amintite.

În prezent, centrele de colectare a materialelor reciclabile nu pot prelua de la persoane fizice, printre altele, metale feroase şi neferoase (ori aliaje ale acestora) folosite în activitatea feroviară, rutieră, aeriană, maritimă şi fluvială, de transport cu metroul, de transport public, de irigaţii, de furnizare a energiei electrice, apei, gazelor, precum şi în semnalizarea şi dirijarea circulaţiei pe drumurile publice.

Scopul acestei propuneri legislative este reducerea sau chiar eliminarea cazurilor în care, pentru ca metalul conținut să poată fi valorificat, sunt arse, de cele mai multe ori la marginea orașelor, cantități mari de anvelope sau cabluri, iar acest lucru crește nivelul poluării în zonă. Potrivit inițiatorilor proiectului, din 2019 și până în prezent, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a intervenit, în regiunea București-llfov, la peste 130 de cazuri de incendiere de deșeuri, altele decât cele vegetale.

Proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial, pentru a putea intra în vigoare.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol