18 iunie 2024, 6:56

Nisipul riscă să devină o raritate. Ce industrii ar putea fi grav afectate

Lumea intră în criză de nisip, acesta fiind cel mai folosit material esențial de pe planetă, după apă.

Alături de pietriș și rocă pisată, nisipul se regăsește în sticlă, și geamuri, dar și în ecranele computerelor și telefoanelor mobile, potrivit digi24.ro.

Potrivit ONU, oamenii folosesc peste 4 miliarde de tone de ciment anual.  În acest context, nisipul riscă să devină o raritate.

Pe de altă parte, oricât nisip conțin deșerturile lumii în frunte cu Sahara, el nu ne ajută pentru că nu este potrivit pentru construcții. În aceste condiții, experții avertizează că o criză a nisipului va fi una dintre principalele provocări ale secolului 21.

„Deși pare o resursă pe care o întâlnim oriunde, există o presiune imensă pe această resursă, nisipul, care face parte din categoria mineralelor pentru construcții”, a explicat Elena Preda, lector universitar doctor la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, potrivit sursei citate.

Utilizarea nisipului este foarte largă, iar exploatarea acestuia se bazează pe identificarea unor depozite deja existente și depinde foarte mult de investițiile în cartografiere, prospecțiuni și explorare.

Exploatarea nisipului constituie o problemă cu care ne confruntăm, în special din punct de vedere al mediului, pentru că zonele din care se exploatează sunt situate în apropierea centrelor de creștere urbană sau industrială, tocmai pentru a minimiza costurile de transport, care sunt foarte importante în cadrul acestei industrii.

Este nevoie de o regândire, de o strategie din punct de vedere al exploatării acestei resurse, pentru a identifica zonele cele mai potrivite și pentru a nu crea dezechilibre suplimentare în cazul exploatării.

Există studii, preocupări din punct de vedere al cercetării și al dezvoltării pentru găsirea de materiale alternative pentru construcții. De asemenea există și posibilitatea reciclării, pentru că economia circulară trebuie să ajungă să preia și să refolosească o parte din resurse, fără să le mai arunce, să le considerăm deșeuri. În cazul mineralelor de construcții aceasta este o provocare – reciclarea – tocmai datorită volumului mare al agregatelor provenite de la construcții vechi.

Sursă foto: digi-world.tv


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol