25 aprilie 2024, 9:08

Avantajele și dezavantajele plajei extinse de la Mamaia

O alimentare cu nisip a lărgit plaja Mamaia cu 200 de metri, dar a atras nemulțumirile administratorilor și turiștilor care se plâng că plaja e plină de scoici și că au de parcurs o distanță mult prea mare până la apă. Ca răspuns al unei tendințe de ușoară eroziune și pentru a mări suprafața utilizabilă de plajă, autoritățile, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, au luat decizia de a alimenta masiv plajele cu nisip și de a extinde sistemul de diguri de protecție pe litoralul românesc, totul la un cost uriaș de circa 800 de milioane de euro, prin finanțare europeană.

Mega-proiectul are printre obiective și adaptarea la schimbările climatice, și reducerea efectelor cauzate de fenomenele naturale, în principal de inundații și eroziune costieră.

Eroziunea plajelor de pe litoralul sudic românesc nu este neapărat o problema naturală, ci o problemă cauzată de om, a spus Dr. Florin Zăinescu, cercetător și ambasador al Mării Negre, pentru InfoClima.ro. Deoarece plajele nu se mai pot hrăni natural, ele trebuie alimentate artificial, lucru care implică unele costuri uriașe.

Avantaje

  • Plaje mai late înseamnă o protecție mai bună împotrivă furtunilor costiere, dar și o protecție la efectele creșterii nivelului mării.
  • Proiectele de mega-alimentare precum cel de la Mamaia au fost dovedite ca fiind mai eficiente în păstrarea cantităților de nisip pe termen lung și în a face față schimbărilor climatice.
  • Plajele alimentate artificial sunt adesea concepute pentru a spori spațiul recreativ uman, ele putând găzdui mai mulți vizitatori și activități terestre și, prin urmare, sunt adesea preferate plajelor înguste.

 

Dezavantaje

  • Plajele excesiv de largi sunt neatractive pentru vizitatori.
  • Alegerea unui material mai grosier a fost făcută din absența altui stoc sedimentar în larg, dar a determinat scăderea calității nisipului (cel fin este mai apreciat).
  • Plajele artificiale, în special cu nisip grosier, au o pantă mai mare la intrarea în apă. În SUA, după astfel de intervenții a crescut numărului de înecuri și accidente cu până la 300%. Este de așteptat o reajustare viitoare, dar plaja tot va rămâne mai abruptă din cauza granulometriei folosite.

 

Impactul este semnificativ asupra ecosistemelor, atât pe plaje cât și în zona de extracție a sedimentelor, adesea pentru nevertebrate îngropate în nisip, dar și pentru păsări și pești, care își pierd sursele de hrană.

Foto: Digi24


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol