16 aprilie 2024, 18:27

Misterul de sub gheață: Plante vechi de un milion de ani, descoperite în Groenlanda datorită unui proiect militar secret

Pământul înghețat care a fost prelevat din Groenlanda în timpul Războiului Rece de către o operațiune militară secretă a ascuns un alt lucru: fosile îngropate care ar putea avea un milion de ani vechime.

Potrivit cercetătorilor, s-au descoperit plantele care erau atât de bine prezervate încât “arată ca și cum ar fi murit ieri”, arată Live Science.

Proiectul Iceworm

Experți ai armatei americane au dezgropat mostra de gheață în 1966, în nord-vestul Groenlandei, în cadrul Proiectului Iceworm, conform sursei citate.

Proiectul Iceworm a fost o misiune sub acoperire pentru a construi o bază subterană ce trebuia să ascundă sute de focoase nucleare în raza de bătaie a Uniunii Sovietice.

Cu toate acestea, Iceworm s-a stins, baza a fost abandonată iar mostra de gheață a rămas uitată într-un congelator din Danemarca până când a fost redescoperită în 2017.

Cu toate acestea, atunci când oamenii de știință au analizat mostra în 2019, au descoperit fragmente de plante fosilizate care ar fi înflorit acum un milion de ani. Stratul de gheață care acoperă Groenlanda se crede că ar avea aproape 3 milioane de ani vechime, însă micile fragmente de plantă spun altceva. Astăzi, mare parte din Groenlanda este acoperită de o calotă glaciară care acoperă 1,7 milioane de kilometri pătrați.

Dacă noua cercetare arată că majoritatea gheții din Groenlanda a dispărut relativ recent, aceasta nu este o veste bună pentru stabilitatea actualei calote glaciare ca răspuns la schimbările climatice cauzate de om.

Potrivit Administrației americane Naționale pentru Oceane și Atmosferă, dacă toată gheața din Groenlanda s-ar topi, mările s-ar ridica cu aproape 7 metri, fiind de ajuns pentru a inunda orașele de coastă la nivel mondial, potrivit cercetătorilor care au scris despre acest subiect în noul studiu publicat luni în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Povestea

Inginerii armatei americane au început construcția Camp Century în 1959, iar oamenii de știință B.L. Hansen și Chester Langway Jr. au supravegheat extracția unei mostre de gheață de 3,4 metri de la o adâncime de 1.368 de metri sub gheață. După ce armata a terminat Proiectul Iceworm, mostra a intrat în depozitare, prima dată la State University of New York în Buffalo și apoi la Niels Bohr Institute din Copenhaga.

Oamenii de știință au găsit în pământul din gheață particule fosile de rămurele și frunze. Ei au descris fragmentele ca fiind uscate prin congelare iar la turnarea apei peste el s-au desfășurat de parcă ar fi fost uscate “ieri”. Asemenea plante ar fi putut crește – posibil într-o pădure boreală – doar dacă mare parte din stratul de gheață nu ar fi fost prezent.

Astfel, autorii studiului spun că solul și plantele care au crescut în el au văzut ultima dată lumina soarelui între acum câteva sute de mii de ani și aproape un milion de ani în urmă.

Însă, noile informații arată că gheața a dispărut aproape în întregime din Groenlanda cel puțin o perioadă din cel mai recent mare îngheț al insulei, arătând o nouă limită a stabilității gheții.

Sursă foto: playtech.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol