17 iunie 2024, 5:00

Ministrul Mediului, despre potențiala legătură dintre tăierile ilegale de păduri și apariția urșilor

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a discutat pe marginea potențialei legături dintre tăierile ilegale de păduri și apariția urșilor.

Astfel, potrivit acestuia, nu există o relaţie directă cauză-efect între tăierile ilegale de păduri şi apariţia urşilor, precizând, totodată, că practica tăierilor ilegale este mult mai redusă cantitativ, potrivit green-report.ro.

„Vorbim despre o mafie a pădurilor, însă nu vedem niciun caz pe masa tribunalelor”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.

Totodată, ministrul şi-a manifestat îndoielile şi în privinţa afirmaţiei că suprapopulaţia urşilor din România ar avea legătură numai cu tăierile ilegale, considerând că e greșit să se spună că “ursul ajunge până în curtea şcolii pentru că cineva taie lemne în vârful muntelui”.

În acest context, ministrul consideră că aceștia au apărut şi în aşezările umane, între altele, din cauza perturbării ordinii, liniştii şi armoniei în păduri – pe lângă exploatarea forestieră, în urma practicării motociclismului de teren în păduri, culegerea supradimensionată a fructelor de pădure şi alte activităţi omeneşti.

Nu în ultimul rând, ministerul se pregăteşte să introducă criterii pe baze ştiinţifice în gestionarea fondului cinegetic. Ministrul a promis că se va schimba şi gestionarea pagubelor cauzate de animalele sălbatice.

Sursă foto: gds.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol