17 aprilie 2024, 22:45

Ministerul Mediului reacționează în privința deșeurilor ajunse în Ungaria

Ministerul Mediului din România reacționează în privința deșeurilor ajunse în Ungaria, prin intermediul unui comunicat de presă.

Reacția vine ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public privind reacția autorităților din Ungaria față de cantitățile de deșeuri acumulate și transportate pe cursurile de apă.

În acest context, autoritățile române au explicat că le-au informat pe cele ungare de inundațiile care aduc PET-uri încă de acum cinci zile și că, pe termen lung, este necesar să fie intensificate demersurile de educare a populației.

„Ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice din ultimele săptămâni, caracterizate prin alternanța perioadelor cu temperaturi negative și acumularea stratului de zăpadă, cu perioade de încălziri și precipitații sub formă lichidă, pe cursurile de apă din bazinele hidrografice din vestul țării au fost antrenate cantități însemnate de deșeuri plutituare: PET-uri, alte deșeuri din plastic, resturi vegetale etc. În aceste condiții, unitățile teritoriale ale ANAR au informat partea ungară cu privire la acest lucru încă din data de 04 februarie 2021”, a transmis Ministerul Mediului într-un comunicat.

Astfel, conform sursei citate, ministerul a explicat eforturile pentru a colecta deșeurile care se strâng pe cursurile de apă.

„Pentru limitarea acestui fenomen, în ultimii doi ani, au fost realizate platforme pentru intervenții la poluări pe cele mai importante cursuri de apă. Ele au fost realizate din surse proprii, cu scopul de a eficientiza intervențiile. La nivelul Administrațiilor bazinale de Apă, au fost dezvoltate protocoale de colaborare cu autoritățile locale, în baza cărora să se desfășoare acțiuni periodice de igienizare a cursurilor de apă, inclusiv cu participarea societății civile”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Totodată, în contextul depozitelor de deșeuri neconforme de pe malul apelor, inspectorii au aplicat amenzi autorităților locale în valoare de 605.000 lei.

„Pe termen lung, este necesar ca, pe de o parte, să intensificăm demersurile de educare a populației. În același timp, este necesar să întărim capacitatea autorităților locale în asigurarea unui management adecvat al deșeurilor, cu suportul tuturor instituțiilor de stat care au atribuții în acest domeniu: Garda Națională de Mediu, Poliția Română, Administrația Națională Apele Române, departamentele de poliție locală din cadrul primăriilor”, se mai arată în comunicatul citat.

Sursă foto: economica.net.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol