18 mai 2024, 20:48

Mina de uraniu de la Crucea se închide. Cum rămâne cu minerii?

Mina de uraniu de la Crucea va fi închisă pentru că este epuizată.

Cu toate acestea, minerii de acolo nu vor rămâne fără loc de muncă, pentru că în procesul de închidere este nevoie de forţă de muncă, aşa cum va fi nevoie şi la mina care va fi deschisă la Tulgheş-Grinţieş.

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Au înţeles că problema circuitului nuclear în România trebuie rezolvată şi o vom rezolva şi suntem aproape de finalizare, că mina de la Crucea practic este epuizată şi va intra într-un proces de închidere de mină. Este prima închidere de mină din Europa. O să fim pionieri în acest domeniu. O să deschidem mina de la Tulgheş-Grinţieş, o altă mină de uraniu. Toate aceste lucruri, împreună cu fabrica de procesare de la Feldioara le va face Nuclearelectrica (…). Practic la Nuclearelectrica vom avea circuit nuclear integrat, vom avea extragere de minereu de uraniu, procesarea acestuia, fabrica de combustibil şi producerea de energie din punct de vedere nuclear. În procedura de închidere de mină, pentru a putea pune mina în siguranţă, o să avem nevoie de forţă de muncă, o să avem nevoie de acei mineri. Procedura de închidere mină durează, conform normativelor, minimum 100-200 de ani. Este o procedură care va avea nevoie de forţă de muncă, foarte multă în prima parte, după care uşor, uşor regresiv. Deci nu se pune problema că minerii nu au ce să facă acolo. Nu putem să lucrăm decât cu cei care au lucrat acolo şi care ştiu despre ce este vorba şi vom avea nevoie de forţă de muncă şi pentru mina care e la graniţa judeţului Neamţ cu Suceva, Tulgheş-Grinţieş”, a explicat ministrul Energiei.

El a adăugat că nu se pune problema de forţă de muncă, se pune problema de eficientizare a activităţii.

„Asta înseamnă că a fost jaf acolo. Nu poţi să ai costuri de 45 milioane şi să produci materie primă, combustibilul final, de 16 milioane. Deci acolo practic a fost jaf la drumul mare şi acest lucru nu poate să rămână aşa şi îi avertizez pe cei care au făcut jaf că nu vor scăpa”, a punctat ministrul.

Sursă foto: știri.botosani.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol