19 iulie 2024, 21:37

Metroul din New York este cel mai poluat din lume

Potrivit unui studiu publicat în revista științifică Environmental Health Perspectives, metroul din New York este cel mai poluat din nord-estul Statelor Unite ale Americii și o stație subterană are niveluri mai ridicate de poluare cu particule în suspensie decât orice altă stație din lume.

Studiul realizat de cercetătorii din cadrul Departamentului de Medicină de Mediu de la Universitatea NY Langone, cu asistența cercetătorilor din Connecticut și Alabama, a măsurat poluarea cu particule în suspensie și carbon, în timpul orelor de vârf de dimineața și seara, în 71 de stații din patru centre metropolitane din nord-est: Boston, Philadelphia, Washington și New York. Cercetătorii au măsurat poluarea pe platformele stațiilor, în mediul ambiant din afara stațiilor și în trenurile care circulau între stații.

Cel mai murdar sistem din regiune este linia Trans-Hudson, veche de un secol, care leagă New York City de nordul New Jersey-ului. Cercetătorii au descoperit că o stație în special –  PATH Christopher Street din Manhattan – a avut poluare cu particule a aerului mai mare decât rapoartele de la orice alt sistem de metrou de pe glob. Cantitatea medie de poluare cu particule găsită în stațiile PATH studiate era mai mare decât dublul cantității medii găsite în stațiile de metrou din Boston, Philadelphia sau Washington.

În toate sistemele testate, nivelurile de particule măsurate au fost de două până la șapte ori mai mari decât recomandă standardele de calitate a aerului înconjurător ale agențiilor de protecție a mediului, pe o perioadă de expunere de 24 de ore.

Sistemul de metrou din New York, o rețea separată de trenuri administrate de statul New York, a ocupat locul al doilea, cu rate mai mici decât cele ale sistemului PATH, dar mai mari decât cele din celelalte trei orașe.

În toate sistemele, stațiile de metrou au arătat cantități mai mari de poluare cu particule decât s-a găsit la trenurile în tranzit. Măsurătorile în tren au fost mai mari decât cele luate în stațiile supraterane și toate măsurătorile au fost mai mari decât nivelul de poluare din mediul exterior, în afara sistemului de tranzit.

Foto: Eddi Aguirre (Unsplash)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol