20 aprilie 2024, 0:22

Măștile de unică folosință vor putea fi colectate și valorificate energetic

Măștile de unică folosință vor putea fi colectate și valorificate energetic, începând cu luna martie.

Este vorba despre un proiect pilot de mediu, inițiat de organizația neguvernamentală “Orașul Meu, Culorile Mele”, potrivit green-report.ro.

Pentru început, colectarea va fi disponibilă în cele 17 magazine Kaufland din București. După colectare, măștile vor fi valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului.

Astfel, organizația “Orașul Meu, Culorile Mele” estimează că aproximativ 1 milion de măști pot fi colectate anul acesta în cadrul campaniei.

“Pandemia actuală a adus mari provocări nu doar din punct de vedere economic și sanitar, ci și de mediu, având în vedere cantitățile enorme de plastic generate de aceste măști de unică folosință. Proiectul este printre primele inițiative de acest gen din România care își propune să transforme aceste tipuri de deșeuri în energie utilă”, a declarat Lestat Monroe, fondator “Orașul Meu, Culorile Mele”.

Vor fi putea fi colectate patru tipuri de măști: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2, numite și N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical.

Sursă foto: green-report.ro.

“Dincolo de problema majoră de mediu pe care o presupune poluarea cu plastic, e important să vorbim și despre impactul pe care aceste măști aruncate la întâmplare îl are asupra sănătății noastre și a copiilor noștri. Aruncarea acestora în condiții necontrolate presupune crearea unor potențiale noi focare de infecții pentru oameni, și nu discutăm aici doar despre coronavirus, ci și despre alte virusuri prezente în corpul uman. «Aruncă în siguranță» este un proiect prin care ne putem asigura că aceste măști sunt colectate și eliminate corect din mediu, procesul având riscuri minime pentru cei implicați în proces, datorită măsurilor de siguranță luate, prevenind astfel extinderea pandemiei”, explică dr. Mihail Pautov, medic și ambasador al proiectului “Aruncă în siguranță”.

Sursă foto: freepik.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol