19 aprilie 2024, 5:31

Toxinele din măștile faciale pot dăuna oamenilor și mediului

Cererea de măști de față din plastic de unică folosință a crescut enorm. În 2020, unitățile de producție, în principal din China, au produs peste 52 de miliarde de măști, unele până la 450 de milioane pe zi. Deși sunt articole „de unică folosință”, estimările arată că ar putea dura până la 450 de ani pentru ca măștile să se degradeze. Un studiu recent a descoperit că aceste măști ar putea răspândi toxine dăunătoare în mediu.

Cercetătorii de la Universitatea Swansea au descoperit cantități semnificative de toxine (plumb, cupru și antimoniu) care ies din mai multe măști după expunerea la apă. Experții pun acum întrebarea dacă măștile de plastic sunt suficient de sigure pentru ca oamenii să le poată folosi în fiecare zi. Mai mult, având în vedere numărul de măști care nu ajung la coșul de gunoi, aceste rezultate sunt alarmante.

O echipă de oameni de știință a analizat șapte mărci diferite de măști de față de unică folosință. Specialiștii au înmuiat toate măștile în apă pentru a modela circumstanțele reale de mediu. Rezultatele au evidențiat urme de metale grele precum plumbul și alte toxine, cum ar fi substanțele chimice cancerigene din apă.

Aruncarea necorespunzătoare și nereglementată a acestor măști este o problemă cu care ne confruntăm deja și va continua doar să se intensifice. Există o cantitate îngrijorătoare de dovezi care sugerează că deșeurile acestea pot avea un impact substanțial asupra mediului, prin eliberarea de poluanți prin simpla expunere la apă. Mulți dintre poluanții toxici găsiți în cercetări au proprietăți bio-acumulative atunci când sunt eliberați în mediu.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol