17 aprilie 2024, 21:27

Marea Britanie: primele case cu centrale pe hidrogen

Primele case din Marea Britanie care vor fi echipate cu încălzire pe hidrogen, în loc de combustibil fosil, vor fi construite în Gateshead până în aprilie 2021. Casele vor folosi 100% hidrogen pentru încălzire și gătit, în cadrul unui nou sistem guvernamental de „case ale viitorului”. Guvernul speră să creeze „cartiere cu hidrogen” întregi și chiar un „oraș cu hidrogen” până la sfârșitul deceniului, ca parte a planului său de reducere a emisiilor de carbon provenite din casele din Marea Britanie și pentru a deveni o țară cu carbon zero până în 2050.

Utilizarea gazelor combustibile fosile pentru încălzire și gătit este responsabilă pentru aproximativ 30% din emisiile Marii Britanii, dar arderea hidrogenului nu conține aceste emisii și ar putea juca un rol cheie în a ajuta Marea Britanie să-și îndeplinească obiectivele climatice. Se așteaptă o strategie detaliată pentru utilizările viitoare ale hidrogenului pentru reducerea emisiilor din industria grea și din sectorul transporturilor.

Rolul hidrogenului în casele din Marea Britanie este controversat, doarece unii specialiști consideră că ar fi mai sigur și mai eficient să se folosească plite electrice și pompe de căldură. Hidrogenul poate fi costisitor de produs fără a contribui la emisiile climatice, deoarece se bazează fie pe utilizarea energiei regenerabile pentru a împărți apa în hidrogen și oxigen pentru a produce „hidrogen verde”, fie pe utilizarea tehnologiei de captare a carbonului pentru a preveni emisiile eliberate prin divizarea gazului combustibil fosil în „hidrogen albastru”.

Casele din Gateshead vor funcționa pe rezervoare cu hidrogen locale, mai degrabă decât cu ajutorul rețelei locale de gaz, care încă folosește combustibil fosil. Viitoarele care utilizează hidrogen verde printr-o rețea locală de gaze vor fi în Fife, Scoția, până la sfârșitul anului viitor.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol