10 noiembrie 2024, 7:15

Inteligența artificială are soluția: Cum se pot diminua decesele păsărilor în parcurile eoliene

Deși este una dintre cele mai bune surse de energie regenerabilă, turbinele eoliene au fost criticate pe motiv că ucid populațiile de păsări native, după ce cercetările au arătat că ciocnirea de palele turbinei ucide păsările, potrivit IFL Science, citat de green-report.ro.

Astfel, pentru a minimiza impactul ecologic al turbinelor eoliene, un nou sistem de camere inteligente dezvoltat de IdentiFlight detectează prezența păsărilor, identifică dacă acestea sunt pe cale de dispariție și oprește lamele care se rotesc înainte de impact, potrivit sursei citate.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Applied Ecology, amplasarea unui astfel de sistem în apropierea unei turbine eoliene a dus la o scădere a mortalității vulturilor cu 82%, fapt ce sugerează că sistemele de camere ar putea avea un efect drastic asupra salvării speciilor de păsări protejate.

“Coliziunile aviare cu palele turbinei au fost o preocupare îndelungată în industria eoliană. Tehnologia de detectare a păsărilor IdentiFlight a fost dezvoltată pentru a aborda această problemă și a promova coexistența cu succes a vieții sălbatice aviare și a energiei eoliene”, a declarat Ben Quinn, vicepreședinte senior la IdentiFlight.

Sistemul funcționează folosind un turn cu o cameră video care este plasat în așa fel încât să acopere mai multe turbine eoliene din vecinătatea sa și care poate detecta și urmări speciile de păsări protejate prestabilite.

Folosind senzori optici, turnurile identifică păsările care zboară și utilizează inteligența artificială pentru a determina traiectoria și viteza acestora, ajustând mișcarea turbinelor în consecință. IdentiFlight susține că sistemul lor detectează specii protejate de la până la 1 kilometru distanță.

Sursă foto: dorupanaitescu.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol