Shreya Ramachandran (17 ani) este interesată de reciclarea apei, mai ales în zonele unde apa potabilă este greu de procurat. Ea a găsit modalități de reutilizare a apei din chiuvete, dușuri și mașini de spălat (ceea ce este cunoscut cu denumirea de apă gri), pentru a ajuta oamenii să facă față mai bine secetei intense. A câștigat numeroase premii pentru cercetările sale și a fost desemnată finalistă la Google Science Fair din 2019.
Bunica ei era în vizită din India și adusese cu ea o mână de nuci de săpun, originare din India, unde sunt folosite pentru baie. Shreya le folosea ca șampon și s-a gândit că pot fi folosite și ca detergent alternativ pentru rufe. Apoi, acea apă poate fi reutilizată, deoarece nucile de săpun sunt naturale.
Ele sunt adesea vândute ca detergent, dar sunt și un agent de curățare eficient: trebuie doar patru sau cinci nuci într-o pungă de pânză, adăugate la rufele din mașina de spălat. Acea pungă poate fi utilizată până la zece ori, iar asta face nucile semnificativ mai ieftine decât detergentul organic.
Shreya a vrut apoi să vadă dacă restul de apă poate fi folosit pentru a hrăni plantele. Ea a testat apa de rufe pe păiuț înalt, un tip de gazon, comparând efectul nucilor de săpun cu cel al săpunurilor și detergenților organici convenționali. Tânăra cercetătoare a urmărit nutrienții și bacteriile din sol și sănătatea ierbii. A căutat urme de E.coli, care pot îmbolnăvi grav oamenii care consumă legumele de pe acel teren. Experimentul a avut succes.
Tânăra a înființat propria organizație nonprofit, The Gray Water Project, care-i învață pe oameni cum să recicleze apa gri în propriile case. Ea 0rganizează ateliere în școli și biblioteci și evenimente corporative și a dezvoltat un curriculum științific despre apele gri, care a fost implementat în peste 90 de școli până acum.
Foto: Alexandra Tran (Unsplash)
COMMENTS ARE OFF THIS POST