24 aprilie 2024, 15:11

India ar putea găzdui cea mai mare centrală nucleară din lume

Grupul energetic francez EDF a depus o ofertă pentru construirea a șase reactoare nucleare de tip EPR din a treia generație la Jaitapur, în statul Maharashtra din vestul Indiei, potrivit green-report.ro.

În acest sens, EDF a explicat că viitoarea centrală ar urma să aibă o capacitate instalată de 9,6 Gigavaţi (GW) şi va produce suficientă electricitate pentru a acoperi consumul anual a 70 de milioane de gospodării, evitând emisii de 80 de milioane de tone de CO2 pe an.

“Depunerea ofertei tehnico-comerciale de către EDF pentru proiectul Jaitapur este un pas înainte important pentru grupul EDF şi pentru industria nucleară franceză”, a declarat directorul general de la EDF, Jean-Bernard Levy, conform sursei citate.

Lucrările de construcţie ar urma să se întindă pe o perioadă totală de 15 ani însă centrala ar putea să înceapă să funcţioneze înainte de a fi terminate lucrările de construcţie pentru toate reactoarele. EDF nu va fi responsabil pentru lucrările de construcţie, dar prin furnizarea reactoarelor, grupul public francez va juca de departe cel mai important rol în acest proiect.

Totul a început la finele anilor 2000 în mandatul preşedintelui Nicolas Sarkozy. La acea dată, proiectul era susţinut de grupul nuclear Areva, care ulterior a fost preluat de EDF. Însă, între timp, în 2011 a avut loc accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia), ceea ce a creat îngrijorări şi îngheţarea mai multor proiecte de centrale nucleare. Autorităţile de la Paris şi New Delhi au relansat proiectul în 2018 cu prilejul unei vizite în India a preşedintelui Emmanuel Macron.

Dezavantajele

Deși reactoarele nucleare nu produc poluare atmosferică sau dioxid de carbon în timpul funcționării, procesele de extragere și rafinare a minereului de uraniu și de fabricare a combustibilului pentru reactor necesită cantități mari de energie. Totodată, centralele nucleare au cantități mari de metal și beton, a căror fabricare necesită cantități mari de energie. Dacă se folosesc combustibili fosili pentru extragerea și rafinarea minereului de uraniu sau dacă se folosesc combustibili fosili la construcția centralei nucleare, atunci emisiile rezultate din arderea acestor combustibili ar putea fi asociate cu energia electrică generată de centralele nucleare.

În același timp, o preocupare majoră de mediu legată de energia nucleară este crearea de deșeuri radioactive, cum ar fi reziduurile de uzină de uraniu, combustibilul uzat (folosit) al reactorului și alte deșeuri radioactive. Aceste materiale pot rămâne radioactive și periculoase pentru sănătatea umană timp de mii de ani.

Sursă foto: traveler.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol