25 iunie 2024, 8:32

Cutremur de 7,4 grade în China, resimțit în Myanmar și India

Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter s-a produs în sudul provinciei Qinghai din China în 21 mai, la ora 21:04 (ora României), potrivit  site-ului EMSC. Data exactă la epicentru: 22 mai, ora 02:04. Cutremurul s-a produs la 524 km vest-sud-vest de Lanzhou și la 382 km sud-vest de Xining, la adâncimea  de 10 km (15 km, conform site-ului Geofon).

Google anunță că acest cutremur s-a resimțit în Myanmar și India. Conform site-ului USGS, cutremurul a avut 7,3 grade pe scara Richter.

Una dintre primele mărturii arată că acest seism a fost foarte puternic:

Conform site-ului Volcano Discovery, imediat după cutremur s-au înregistrat trei replici de intensitate mică: 3,4 grade Richter; 3,9 grade Richter; 3,3 grade Richter. EMSC a raportat două seisme peste 4 grade Richter: 4,9 grade și 4,8 grade.

În Qinghai, a mai fost înregistrat un cutremur sever în 14 aprilie 2010, pe porțiunea nord-estică a Platoului Tibetului, de 6,9 grade pe scara Richter. Aproape 3.000 de oameni au murit atunci, iar daunele materiale au fost însemnate.

Cutremurele din regiunea Tibetului rezultă din coliziunea dintre placa indiană (la sud) și placa din Eurasia (la nord). Convergența este responsabilă pentru ridicarea muntelui Himalaya și a întregului Platou Tibetan. Pe măsură ce placa India împinge spre nord, partea de est a Platoului Tibetan se îndoaie și se întinde spre sud-sud-est.

Foto: EMSC


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol