17 aprilie 2024, 23:09

Vestul SUA: apa reciclată salvează oamenii

La Uzina de Recuperare a Apelor din North City (lângă San Diego, California), apele uzate nepotabile sunt transformate într-un lichid atât de pur încât chiar ar face ravagii în corpul tău dacă l-ai absorbi fără tratament suplimentar.

  • Mai întâi, sistemul ajunge la apele cu ozonul care distruge bacteriile și virușii.
  • Apoi pompează apa prin filtre pline cu granule de cărbune care captează materiile solide organice.
  • Apa trece prin membrane fine care prind orice materii solide și microbi rămași.

 

În următorul pas, apa este bombardată cu lumină din spectrul ultraviolet, pentru a elimina orice microbi și alți contaminanți. Rezultatul este apa în forma sa cea mai pură. Ultima fază este „condiționarea” lichidului, prin adăugarea de minerale.

Pare o modalitate destul de complicată de a obține apă potabilă, dar asta se datorează faptului că vestul american se confruntă cu o criză climatică destul de complicată. San Diego și restul Californiei de Sud s-au bazat în mod istoric pe apa din California de Nord și râul Colorado. Dar acestea au fost întotdeauna la capătul firului. Râul hidratează 40 de milioane de oameni din Colorado, Wyoming, Utah, Arizona, Nevada și New Mexico și se ofilește sub o secetă istorică, un prevestitor al deficitului de apă și mai grav care va veni pe măsură ce clima se încălzește.

San Diego trebuie să-și dea seama cum să facă mai mult cu mai puțină apă. Programul Pure Water își propune să furnizeze mai mult de 40% din apa orașului din surse locale până în anul 2035 prin reutilizarea apei reciclate din case și afaceri – apă care a trecut prin chiuvete, dușuri, toalete și mașini de spălat.

Proiectul tocmai a început, iar sistemul de purificare de la Uzina de Recuperare a Apelor din North City este de fapt un fel de laborator: inginerii au experimentat cu diferite tipuri de membrane, de exemplu, pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru apa uzată din instalație. Faza a doua, care presupune construirea a și mai multe instalații, va duce în cele din urmă producția la 377 de milioane de litri pe zi. Agenția pentru Protecția Mediului oferă împrumuturi pentru proiectul Pure Water, cu finanțare suplimentară provenind din granturi federale și de stat.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol