Dacă țineți camera oprită în timpul unui apel video, reduceți impactul asupra mediului înconjurător cu până la 96%, scrie Euronews. Un nou studiu de la Universitatea Purdue din SUA estimează că o oră de videoconferință sau streaming emite între 150 și 1.000 de grame de dioxid de carbon în atmosferă. De asemenea, procesul folosește până la 12 litri de apă și o suprafață de teren de dimensiunea unui iPad mini.
În lucrarea „Aspectul neglijat al amprentei de carbon a utilizării Internetului”, publicată în revista științifică Resources, Conservation and Recycling, cercetătorii arată că transmiterea semnalului video în definiție standard, mai degrabă decât în definiție înaltă, poate duce la o reducere de 86% a amprentei de carbon.
Acesta este primul studiu care investighează modul în care infrastructura Internetului afectează utilizarea apei și a terenurilor, nu doar emisiile de carbon. În rezultatele comunicate au fost estimate carbonul, apa și terenul asociate fiecărui gigaoctet (GB) de date utilizat pe platforme precum YouTube, Zoom, Facebook, Twitter și TikTok . Concluzia a fost destul de simplă: cu cât este mai mare videoclipul sau durata comunicării video, cu atât amprenta este mai mare.
Prelucrarea și transmiterea datelor video prin platformele de comunicare online necesită multă energie electrică. Centrele de date care procesează și stochează aceste informații devin treptat mai eficiente, dar producerea de energie va avea întotdeauna amprentă mare de carbon, apă și pământ.
Atât platforma pe care o utilizați, cât și țara în care vă aflați au un impact. Germania, de exemplu, are amprente de apă și teren mult mai mari decât alte țări, în ciuda faptului că este lider mondial în domeniul energiei regenerabile.
Foto: Dylan Ferreira (Unsplash)
Comentariile sunt oprite pentru acest articol