24 aprilie 2024, 8:31

Hainele acoperite cu alge aspiră carbonul din atmosferă

Industria modei accelerează schimbările climatice, generând între 4% și 10% din emisiile climatice globale. La Săptămâna Modei de la Paris din acest an, o colaborare între studioul de design Post Carbon Lab, compania de îmbrăcăminte EgonLab și compania franceză de mașini DS Automobiles explorează ideea de haine care să absoarbă carbonul din atmosferă. Este un proiect experimental, dar indică modul în care industria modei poate profita de numeroasele inovații în materiale care sunt deja pe piață.

Cele patru piese unisex din colecție – o jachetă, un trenci și două tricouri – sunt acoperite cu alge vii care absorb dioxidul de carbon din atmosferă, transformându-l în oxigen. Hainele sunt fabricate din ingrediente naturale, cum ar fi minerale și substanțe nutritive derivate din drojdie. Hainele arată și se simt normale, dar, pentru că există microorganisme vii pe ele, au nevoie de întreținere, cum ar fi umezirea zilnică și expunerea regulată la soare. Trebuie spălate manual cu detergent cu pH neutru și depozitate în spații luminoase și aerisite, departe de căldura directă.

Cantitatea de carbon captată de îmbrăcăminte depinde de cât de sănătoase rămân algele. Dacă sunt bine îngrijite, hainele pot capta carbonul la nesfârșit; de asemenea, ele tind să absoarbă mai mult carbon în condiții mai calde decât pe vreme rece. Până în prezent, în timpul procesului de vopsire și acoperire pe parcursul a zece săptămâni, au fost absorbite 1.452 de grame de CO2, adică o cantitate egală cu cea captată de un stejar cu vârsta de șase ani, în aproximativ șase luni.

Ceea ce este radical la aceste articole de îmbrăcăminte este că ne obligă să ne reimaginăm complet relația cu îmbrăcămintea. Aceste piese sunt vii și necesită îngrijire, la fel ca animalele de companie sau plantele. Dar sunt, de asemenea, un memento clar că hainele noastre sunt legate în mod complex de natură: sunt realizate din resurse naturale și existența lor are un impact direct asupra sănătății planetei.

Foto: DS Automobiles


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol