18 mai 2024, 20:30

Guvernul român, reclamat la UE pentru ajutorul acordat Complexului Energetic Oltenia

Guvernul României va acorda Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro, înainte ca investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare să fie finalizată.

Astfel, această încălcare a reglementărilor a fost sesizată de către Greenpeace printr-o scrisoare către Comisarul European pentru Competiție, Margrethe Vestager.

Conform noii ordonanțe de urgență, acest grant de salvare ar fi parte a implementării planului de restructurare al CEO.

Cu toate acestea, România nu a notificat această măsură suplimentară Comisiei Europene și nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare, arată Greenpeace într-un comunicat.

Prin urmare, grantul de salvare este ilegal și contravine articolului 108(3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Mai mult, România intenționează să ofere acest ajutor de salvare în condiții mult mai favorabile decât cele care s-au aplicat precedentului ajutor de salvare, aprobat de Comisie în luna februarie 2020.

De asemenea, acordând un grant și nu un împrumut, guvernul transferă către cetățeni costurile emisiilor de CO2, care ar trebui să fie suportate de Complexul Energetic Oltenia, încălcând principiul „poluatorul plătește” așa cum este el descris în articolul 191(2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

„În acest moment, Ministerul Energiei se joacă cu focul. Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, domnul Virgil Popescu sfidează regulile și instituțiile europene, periclitând șansele CEO de a obține finanțare și de a se restructura cu adevărat odată cu închiderea investigației. Să fie foarte clar: suntem pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, însă nu în orice condiții. Înțelegem că acest proces nu se poate întâmpla fără sprijin financiar, însă el trebuie acordat în condițiile legii. În același timp, banii publici nu trebuie să susțină producția de energie din cărbune sau alți combustibili fosili toxici. CEO are viitor și perspective de dezvoltare doar dacă lasă în urmă combustibilii fosili și se concentrează pe energia regenerabilă”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Investigația aprofundată se află, până pe 19 aprilie, în fază de consultări.

Conform reprezentanților Greenpeace România, lansarea unei analize amănunțite a unui ajutor de stat semnalează faptul că există dubii serioase din partea Comisiei asupra compatibilității dintre ajutorul de stat și piața internă. Pentru ca ajutorul de stat să fie aprobat, autoritățile române trebuie să aducă modificări substanțiale planului depus inițial (ipoteza cea mai plauzibilă) sau, alternativ, și puțin probabil, să aducă contraargumente solide pentru a răspunde obiecțiilor Comisiei Europene. În caz contrar, Comisia va interzice implementarea planului de restructurare propus de CEO, calificându-l drept ajutor de stat incompatibil.

Sursă foto: business-review.eu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol