12 iulie 2024, 22:06

Gheața de pe Pământ se topește într-un ritm alert. Ce arată cercetătorii

Gheața de pe Pământ se topește într-un ritm tot mai alert.

Acest lucru se înscrie în cele mai pesimiste scenarii ale Comisiei Interguvernamentale pentru schimbări climatice, potrivit The Guardian.

Este vorba despre un nou articol științific, publicat în jurnalul „The Cryosphere”.

În cadrul articolului, se precizează faptul că planeta a pierdut în jur de 28 de trilioane de tone de gheață în perioada dintre 1994 și 2017.

Vorbim despre o cantitate suficientă pentru a acoperi Marea Britanie cu o calotă glaciară groasă de 100 de metri, potrivit sursei citate.

Potrivit cercetătorilor, aproximativ două treimi din această cantitate s-a topit din cauza încălzirii atmosferei, în timp ce restul a dispărut ca urmare a încălzirii oceanelor.

Pe durata perioadei studiate, nivelul la care gheața s-a topit s-a accelerat cu 65%, se arată în articol – de la 0,8 tone pe an în anii ’90 la 1,3 trilioane de tone pe an în 2017. Nivelul mărilor și oceanelor a crescut cu 35 de milimetri de-a lungul acestei perioade, din cauza topirii ghețarilor, conform estimărilor făcute de cercetători.

Cantitatea cea mai mare de gheață s-a pierdut ca urmare a topirii ghețarilor plutitori din regiunile polare, iar efectul acestor pierderi devine exponențial, pentru că în absența ghețarilor, radiația solară nu mai este reflectată în apoi în spațiu, fapt ce face ca încălzirea să fie și mai accentuată.

„Fiecare deceniu începând cel al anilor 1980 a fost mai cald decât cel precedent. Cel mai recent (2010-2019) a fost cu 0,2 grade celsius mai cald decât cel anterior (2000-2009). Gazele cu efect de seră, responsabile pentru aceste creșteri de temperatură, continuă să aibă o prezență mai crescută în atmosferă”, se arată în raport.

Cecetarea a fost realizată cu ajutorul unor imagini din satelit pe perioada de 23 de ani studiată pentru a evalua cantitatea de gheață de pe tot globul.

Sursă foto: spotmedia.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol