18 iunie 2024, 5:01

Filiala spaniolă a Enel vrea să dezvolte 23 de proiecte de hidrogen verde în Spania

Filiala spaniolă a Enel, Endesa, a anunțat că dorește să dezvolte 23 de proiecte de hidrogen verde în Spania.

În acest sens, compania a transmis o scrisoare de intenție Ministerului Spaniol al Tranziției Ecologice, potrivit green-report.ro.

Investițiile se ridică la aproximativ 2,9 miliarde de euro.

“Endesa dorește să își reitereze angajamentul față de hidrogenul verde ca element cheie în procesul de tranziție energetică și decarbonizarea economiei. Acestea sunt obiective la care lucrăm de ani de zile și care au caracterizat strategia noastră de înlocuire progresivă a producției de energie termică cu energie regenerabilă. Cele 23 de proiecte de hidrogen verde pe care le prezentăm acum sunt asociate cu o capacitate de aproape 2.000 MW de energie regenerabilă”, a declarat, Rafael González, General Manager of Generation din cadrul Endesa, potrivit sursei citate.

În același timp, Endesa este implicată în dezvoltarea unei industrii naționale pentru producția de electrolizori și infrastructuri asociate, în același timp cu lansarea proiectelor sale de hidrogen verde. Acesta este un alt pilon strategic al Planul de Acțiune pentru Hidrogen (Hydrogen Roadmap).

Hidrogenul verde

Hidrogenul regenerabil va juca un rol important în decarbonizarea cu succes a sectorului energetic iar cel produs prin electroliză va contribui la reglarea corectă a unui sistem de energie electrică 100% regenerabilă, oferind o mai mare flexibilitate și îmbunătățind securitatea aprovizionării.

La momentul actual, aproximativ 500.000 de tone de hidrogen sunt produse și consumate în Spania ca materie primă, practic toate din combustibili fosili, deoarece nu a fost o opțiune competitivă până recent.

În contextul scăderii costurilor cu generarea de energie regenerabilă, creșterea prețurilor la CO2 și necesitatea stocării sezoniere a energiei, tehnologiile de producere a hidrogenului regenerabil ar putea deveni competitiv pentru utilizările industriale în următorii ani.

Sursă foto: news.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol