19 aprilie 2024, 1:57

Textele înșelătoare despre schimbările climatice au un vocabular familiar: „minciuna globală”, „conducători din umbră”

Diverse articole și postări pe rețelele sociale susțin că schimbările climatice reprezintă „o minciună globală”, „o imensă escrocherie ” și un plan de „reducere masivă a populației la nivel planetar”, evidențiază Anti-Fake.ro. Aceste articole sugerează că:

  • „teoria schimbărilor climatice este în realitate un mijloc prin care conducătorii din umbră ai planetei ne manipulează pentru a reuşi instaurarea Noii Ordini Mondiale”
  • „planeta n-are nevoie de nicio salvare”
  • „nivelul dioxidului de carbon creşte şi coboară fără prezenţa vreunei activităţi umane”.

 

Aceste texte spun că, dacă am îndepărta peste noapte toate maşinile de pe stradă, acest lucru n-ar produce nicio schimbare în nivelul dioxidului de carbon din atmosferă, că, „odată cu topirea gheţarilor, nivelul apei nu va creşte atât de mult pe cât s-ar crede” sau că „nivelul de dioxid de carbon din trecutul planetei a fost de 18 ori mai mare decât în prezent”.

Fenomenul schimbărilor climatice este susținut de un corpus impunător de dovezi științifice adunate de-a lungul multor ani. Acestea arată că, în ultimii 50 de ani, a avut loc o creștere vizibilă atât a temperaturii medii anuale la nivel global, cât și a concentrației de dioxid de carbon din atmosferă.

În august 2021, Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), un grup de experți creat de ONU, a lansat cel de-al șaselea raport de evaluare privind schimbările climatice. Raportul arată, fără echivoc, că „încălzirea atmosferei se datorează factorului uman”.

Potrivit NASA, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă rezultată din activitățile umane a crescut cu 47% de la începutul Revoluției Industriale. Activitățile umane (în primul rând arderea combustibililor fosili) au crescut fundamental concentrația de gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului, încălzind planeta. Se estimează cu o probabilitate mai mare de 95% că gazele cu efect de seră produse în urma activităților umane, cum ar fi dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot, au cauzat o mare parte din creșterea observată a temperaturii Pământului în ultimii 50 de ani.

În România, dezbaterea publică privind schimbările climatice se află de abia la început, dar prezintă deja semnele timpurii ale polarizării ideologice și identitare, asociindu-se altor teme care au creat și creează convulsii la nivelul opiniei publice.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol