Expunerea la aer poluat crește riscul pentru pierderea ireversibilă a vederii ca urmare a degenerescenței maculare legate de vârstă (DMLV) – un fenomen des întâlnit la persoane de peste 50 de ani, potrivit The Guardian, care citează un studiu științific publicat într-un jurnal medical de oftalmologie.
Astfel, studiul citat este primul care evaluează legătura dintre poluarea aerului și progresia DMLV.
Oamenii de știință au urmărit schimbările produse în retină și au observat că expunerea la particule poluante a crescut riscul de pierdere a vederii cu 8%, în timp ce creșterea cantităților de particule mai mari, precum dioxidul de azot au dus la o creștere cu 12% a riscului de orbire.
DMLV este principala cauză a problemelor de vedere care apar la persoanele de peste 50 de ani din țările dezvoltate, iar peste 200 de milioane de persoane din toată lumea suferă de această afecțiune. Cei mai mari factori de risc sunt obezitatea și fumatul, însă un rol este jucat și de moștenirea genetică.
Potrivit cercetătorilor, având în vedere că există un impuls spre adoptarea de stiluri de viață mai sănătoase, impactul poluării aerului va deveni mai important, iar spre deosebire de factorii genetici, nivelul poluării aerului poate fi redus dacă sunt luate măsuri adecvate.
Poluarea aerului pare să fie responsabilă pentru un număr mare de boli, iar Organizația Mondială a Sănătății susține că 90% din populația globului respiră aer poluat. Un studiu din 2019 a concluzionat că aerul poluat afectează toate organele organismului uman și că particulele poluante cauzează inflamații în tot corpul.
„Există un flux enorm de mare de sânge spre retină, iar acest fapt face ca efectele aerului poluat să fie mai puternice asupra ochilor decât asupra altor organe”, spune profesorul Paul Foster, membru al echipei de cercetare.
COMMENTS ARE OFF THIS POST