17 aprilie 2024, 23:05

Exporturile de deșeuri din plastic, interzise către anumite țări de UE

Noi reguli au fost adoptate de Comisia Europeană privind exportul de deșeuri din plastic.

Astfel, potrivit acestora, exporturile de deşeuri din plastic din UE către ţările non-OECD vor fi interzise de la 1 ianuarie 2021.

Excepție fac deşeurile din plastic curate trimise pentru reciclare.

În acest context, comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius a explicat: “Aceste noi reguli trimit un mesaj foarte clar că UE îşi asumă responsabilitatea pentru deşeurile pe care le generează. Exportul de deşeuri din plastic va fi permis numai în condiţii foarte stricte. Exportul de deşeuri de plastic nesortate către ţările non-OECD va fi complet interzis”, potrivit green-report.ro

În 2019, UE a exportat 1,5 milioane de tone de deșeuri din plastic, în principal în Turcia, Malaezia, Indonezia, Vietnam, India și China. Totodată, în ultimii zece ani, comerțul necontrolat cu deșeuri din plastic a crescut, afectând, astfel, atât mediul, cât și sănătatea publică. Deșeurile de plastic au ajuns în gropile de gunoi, au fost arse în aer liber sau aruncate în ocean. Cu toate acestea, noile norme ar trebui să oprească exportului de deșeuri din plastic către țări terțe care adesea nu au capacitatea și standardele necesare pentru a le gestiona în mod durabil, arată sursa citată.

An de an europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic. Dintre acestea, mai puțin de o treime sunt reciclate.

Sursă foto: agro-business.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol