17 aprilie 2024, 23:28

Experții avertizează: Planeta se va confrunta cu extincție în masă a vietăților. Care este motivul

O echipă de oameni de știință trag un semnal de alarmă asupra faptului că planeta se va confrunta cu extincție în masă a vietăților, un declin al sănătății indivizilor și tulburări sociale puternice generate de schimbările climatice, potrivit The Guardian care citează un articol de specialitate, publicat de echipă.

În acest context, cei 17 experți, printre care și profesorul Paul Ehrlich de la Universitatea Stanford din Statele Unite, spun că planeta se află într-o stare mai proastă decât s-a crezut.

„Scara la care au ajuns amenințările asupra biosferei și tuturor formelor de viață, inclusiv asupra omenirii, este atât de mare încât este greu de înțeles chiar și pentru cei mai informați experți”, scriu cei 17 specialiști într-o lucrare în Frontiers in Conservation Science – un articol care are la referințe peste 150 de alte studii care detaliază cele mai mari probleme ecologice cu care se confruntă planeta.

Oamenii de știință subliniază faptul că există o întârziere între acțiunile împotriva lumii naturale și consecințele evidente ale acestor acțiuni face ca impactul să nu fie perceput în mod corect, iar oamenii nu își dau seama cât de gravă este problema în acest moment.

Totodată, potrivit experților, ne așteaptă migrații în masă, din ce în ce mai multe pandemii și conflicte pentru resurse, iar acestea vor fi inevitabile dacă nu se acționează rapid și consistent.

„Apelul nostru nu este la capitulare – vrem să dăm «dușul rece» decidenților pentru a înțelege că trebuie să înceapă să planifice și să acționeze pentru evitarea acestui viitor cumplit”, adaugă cercetătorii.

Raportul cercetătorilor vine în contextul în care guvernele lumii nu au reușit să atingă nici măcar o țintă de biodiversitate Aichi, stabilite de ONU în 2010 prin protocolul de la Nagoya, motiv pentru care estimările ONU arată că aproximativ un milion de specii ar putea dispărea, multe dintre ele chiar în deceniile următoare.

„Deteriorarea mediului este o amenințare pentru civilizația umană infinit mai mare decât sunt trumpismul sau Covid-19”, a declarat Ehrlich pentru The Guardian.

„Mania creșterii exponențiale este boala fatală a civilizației noastre și trebuie înlocuită de campanii care să facă egalitatea și bunăstarea obiectivele societății, nu consumul de gunoaie”, mai adaugă Ehrlich.

Astfel, articolul avertizează, de asemenea, că populațiile mari și creșterea lor continuă duc la degradarea solului și la micșorarea biodiversității – „o populație mai mare înseamnă și mai mulți compuși sintetici și manufacturarea mai multor obiecte din plastic, majoritatea dintre acestea alimentând toxificarea crescândă a planetei. Ea crește, de asemenea, riscul de noi pandemii în situația în care goana după resurse din ce în ce mai limitate devină și mai acerbă”.

În 2019, 11.000 de cercetători au semnat un comunicat prin care avertizează că „suferințe incalculabile vor fi suferite de omenire din cauza crizei climatice dacă măsuri nu vor fi luate”.

Totodată, în 2016, 375 de cercetători, printre care și 30 de câștigători ai premiului Nobel, au trimis o scrisoare deschisă întregii lumi în care au vorbit despre frustrările lor legate de lipsa de interes pentru acțiuni împotriva schimbărilor climatice.

Sursă foto: nuveicrede.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol