18 mai 2024, 6:41

Experții au înțeles cum zboară fluturii

Experții au înțeles, în sfârșit, cum zboară fluturii, după ce au stabilit că aceștia „aplaudă”, bat din aripi, iar aripile lor sunt perfect evoluate pentru o mai bună propulsie, scrie CNN.

Este vorba despre biologii de la Universitatea din Lund, Suedia.

Aceștia au testat o teorie veche de 50 de ani, potrivit căreia fluturii „aplaudă” cu aripile, împingând, astfel, aerul pentru a crea un jet care propulsează animalul în direcția opusă.

„Fluturii arată diferit de celelalte animale care zboară, păsări și lilieci. Forma aripii este foarte specială – scurtă, dar largă, foarte mare în comparație cu corpul lor mic”, spune Per Henningsson, profesor de Biologie la Universitatea din Lund.

„Este o enigmă, pentru că o astfel de aripă este foarte ineficientă”, mai adaugă acesta.

Biologii au studiat zborul fluturilor și au descoperit că aripile acestora capătă o formă curbată, de cupă, în timpul mișcării în sus și „aplaudă” din aripi, propulsând fluturele înainte. Bătaia în jos a aripilor ajută la menținerea în aer.

Ei au remarcat un lucru neobișnuit: în loc să se lipească una de alta în timpul bătăii, ca două suprafețe plane, aripile se curbează, formând un „buzunar”, care poate capta mai mult aer, îmbunătățind propulsia.

„Când aripile bat în sus și se lovesc una de alta, am observat că nu formează două suprafețe plane. Ele se curbează și formează un soi de buzunar”, a spus Henningsson.

Echipa de cercetători a testat teoria folosind o serie de aripi robotice și a descoperit că aripile flexibile cresc eficiența bătăii cu 28% față de aripile rigide.

Sursă foto: ro.wikipedia.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol