25 iunie 2024, 9:26

Are Europa materiile prime necesare pentru „viitorul verde”?

Dacă Europa își va îndeplini obiectivul de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, va trebui să-și asigure materiile prime vitale pentru acel „viitor verde”, explică Euronews. În timp ce unele dintre elementele necesare producției de energie verde se găsesc în Europa, altele provin din afara Uniunii Europene (UE).

În încercarea de a deveni mai puțin dependentă de anumite țări bogate în resurse, UE a dezvăluit recent un plan de acțiune critic pentru materiile prime. Acesta urmărește diversificarea ofertei, consolidând în același timp semnificativ aprovizionarea, procesarea și reciclarea internă în Europa.

„Noua strategie din UE pentru materii prime critice prezintă un plan de acțiune în zece puncte, pentru a stimula oferta noastră de materii prime critice durabile. Cheia este diversificarea. În primul rând, trebuie să ne procurăm materialele dintr-o gamă mai largă de țări. În al doilea rând, trebuie să facem mai mult cu resursele pe care le avem în Europa. În al treilea rând, trebuie să intensificăm recuperarea acelor materii prime care sunt deja în economie”, a spus Peter Handley de la Comisia Europeană.

La fel ca petrolul care a alimentat până acum economia bazată pe combustibili fosili, aceste elemente finite vor fi cheia atât pentru revoluția energiei digitale, cât și pentru cea regenerabilă.

În cele din urmă, această tranziție urmărește să reducă amprenta de carbon a Europei, dar economia verde va aduce și alte beneficii tangibile: de exemplu, un aer mai curat în orașele noastre, precum și un număr tot mai mare de oportunități de afaceri și locuri de muncă.

În octombrie 2020, președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, a cerut un nou proiect climatic cu „propria sa estetică”.

Foto: captură de ecran


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol