18 mai 2024, 6:19

Eurodeputații solicită o taxă pe carbon asupra importurilor UE

Parlamentul European va solicita o taxă pe carbon asupra importurilor UE.

În acest sens, eurodeputații vor vota, miercuri, proiectul de rezoluție privind un mecanism al UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) compatibil cu normele OMC.

Astfel, toate țările din lume ar trebui încurajate să își sporească ambițiile în materie de climă pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris, urmează să susțină eurodeputații.

Pentru a crea un stimulent pentru decarbonizarea industriilor comerciale din UE și din afara UE, se așteaptă ca PE să sugereze introducerea unui preț al carbonului la importurile anumitor mărfuri din afara UE, în cazul în care acestea provin din țări care nu sunt suficient de ambițioase. Cu toate acestea, taxa pe carbon nu trebuie utilizată în mod abuziv ca instrument de protecționism comercial.

Comisia urmează să prezinte o propunere legislativă privind un mecanism al UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon în al doilea trimestru al anului 2021, ca parte a Pactului verde european, precum și o propunere privind modul de includere a veniturilor astfel generate pentru a finanța o parte din bugetul UE.

Sursă foto: internationaltaxreview.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol