Orașele din SUA ar putea folosi propriile deșeuri biologice din resturi alimentare sau gunoi de grajd pentru a produce energie regenerabilă pentru vehicule, potrivit unui cercetător de la Missouri S&T. Operațiunea propusă folosește gaz natural regenerabil (GNR) din deșeuri biologice și hidrogen regenerabil (RH2) din surplusul de energie electrică generată de energia solară sau eoliană, drept combustibil al vehiculelor.
„Combustibilul ar fi dublu verde în ceea ce privește impactul asupra mediului, deoarece este produs din tehnologii de energie verde”, a explicat cercetătorul principal Dr. Fateme Rezaei, profesor asociat de chimie și inginerie biochimică la Missouri S&T. „În plus, nu necesită transport.”
Rezaei spune că există o producție abundentă de biogaz din deșeuri organice în zonele municipale și agricole din SUA, dar puține instalații procesează biogazul în combustibil utilizabil pentru vehicule, din cauza cheltuielilor mari. Costă prea mult pentru operatorii mici curățarea biogazului la standardele de conducte, inclusiv separarea dioxidului de carbon. În plus, regiunile fără conducte intra-statale sau interstatale s-ar putea să nu găsească atractivă producția de GNR. Instalațiile de RH2 fără conducte de gaze naturale în apropiere nu-și pot injecta RH2 în rețeaua de conducte pentru a îmbogăți gazul natural. Costul construirii conductelor este de aproximativ un milion de dolari pe 1,6 km.
Pentru a răspunde acestor provocări, Rezaei lucrează la o tehnologie care ar permite stocarea la presiune scăzută, precum și separarea gazelor prin absorbție în același rezervor de combustibil. Un material poros din rezervor ar separa, de asemenea, CO2-ul de metan și ar sechestra CO2-ul, astfel încât să poată fi returnat la stația de alimentare. Deoarece rezervorul de combustibil ar fi la bordul unui vehicul, nu sunt necesare conducte sau transport. Tehnologia ar permite șoferului să aleagă între funcționarea unui motor pe gaz natural cu GNR de calitate inferioară sau cu un amestec de înaltă calitate de GNR și RH2 , care este, de asemenea, stocat în rezervor.
Foto: Missouri S&T
COMMENTS ARE OFF THIS POST