19 iulie 2024, 20:56

Crematoriile și Amazon, surse noi de căldură pentru casele din Dublin

Căldura de la crematoriile din Dublin ar putea fi folosită pentru încălzirea caselor locale, în temeiul propunerilor prezentate oficialilor orașului. Compania Amazon a încheiat deja un acord cu South Dublin County Council pentru a pompa către locuințe căldura generată de serverele de la unul dintre centrele sale de date din Tallaght.

Căldura generată de locuri precum centrele de date, centrele de depozitare frigorifică și crematorii se risipește în prezent. În zona Dublin, se irosesc 3.500 MW de căldură, care ar putea fi de fapt utilizată pentru încălzirea a mii de case din capitala Irlandei. Alte surse de căldură ar fi stațiile de tratare a apelor uzate, centralele electrice, în principiu toate unitățile care produc căldură reziduală, inclusiv brutăriile.

Încălzirea urbană funcționează cel mai bine acolo unde dezvoltarea este densă sau grupată, pentru a minimiza lungimea și costul conductelor și pentru a preveni pierderile de căldură pe parcurs. Infrastructura de încălzire în Irlanda ar trebui să facă parte din politica națională și să beneficieze de finanțare de la stat, așa cum beneficiază conductele de gaz și rețelele de electricitate.

Este necesară planificarea obligatorie a căldurii la nivel local, astfel încât noile dezvoltări să fie prevăzute pentru încălzirea urbană și reglementările clădirilor trebuie revizuite. În prezent, 33% din căldura din Irlanda provine din sistemul centralizat. Această cantitate ar putea crește la 57%, cu un plan național adecvat.

Planurile de încălzire urbană au fost stabilite anterior la o conferință de acțiune climatică din Irlanda. Țara este cu mult în urmă în îndeplinirea obiectivelor climatice. Irlanda urma să aibă 12% din necesarul de încălzire satisfăcut din surse regenerabile până în 2020, dar doar jumătate din acest prag a fost atins.

Foto: Giuseppe Milo, Flickr, CC BY


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol