21 aprilie 2024, 1:31

Enel X lansează trei proiecte inovatoare. Despre ce este vorba

Enel X a primit permisiunea de la Comisia Europeană pentru a dezvolta trei proiecte prezentate în cadrul celui de-al doilea program european IPCEI (Proiect Important de Interes European Comun).

În cadrul programului vor participa 42 de companii europene.

În ceea ce privesc proiectele Enel X, acestea acoperă aplicații în domeniul mobilității electrice, al sistemelor de stocare de mari dimensiuni și al gestionării durabile a bateriilor cu litiu la sfârșitul duratei de viață a acestora, potrivit infomediu.eu.

„Pe lângă faptul că aduce o contribuție importantă la decarbonizarea consumului, mobilitatea electrică reprezintă o oportunitate de a dezvolta industria italiană pentru producerea, dezvoltarea și reutilizarea bateriilor”, a declarat Francesco Venturini, CEO al Enel X, potrivit sursei citate.

„Prin tehnologiile dezvoltate de Enel X, proiectele prezentate în cadrul celui de-al doilea program IPCEI reprezintă contribuția noastră la îmbunătățirea sustenabilității și eficienței sistemelor de stocare și la integrarea acestora în rețeaua electrică, încurajând un model de economie circulară care este în concordanță cu obiectivele Green Deal. Enel X este una dintre primele companii care se concentrează pe potențialul enorm pe care îl reprezintă dezvoltarea utilizării sistemelor de stocare, combinând tehnologia, sustenabilitatea privind mediul și eficiența.”, a mai declarat acesta.

Proiectele

Astfel, primul proiect se referă la mobilitatea electrică și implică finanțare pentru cercetarea industrială și dezvoltarea experimentală a infrastructurii de încărcare de mare putere integrată cu sistemele de stocare a energiei. Scopul este de a promova dezvoltarea de soluții de încărcare ultrarapide care să răspundă în mod proactiv la evoluțiile de pe piață, având acces la încărcătoare mai puternice, pentru a scurta timpii de reîncărcare, gestionând în același timp cerințele de echilibrare ale rețelei electrice de medie tensiune. Infrastructura de încărcare inovatoare, modulară și eficientă este proiectată să utilizeze curent continuu și va oferi modalități de a furniza servicii de rețea prin integrarea cu bateria. Tehnologiile Vehicle to Grid (V2G) și integrarea vehiculelor electrice în rețeaua electrică creează un cerc care sprijină o preluare  mai mare a surselor regenerabile de energie și decarbonizarea transportului în vederea unui viitor din ce în ce mai electrificat.

Totodată, Enel X a prezentat un proiect legat de dezvoltarea de software de optimizare pentru sisteme de stocare de dimensiuni industriale, care va dezvolta și modele de învățare automată pentru utilizarea bateriilor refolosite. Software-ul dezvoltat va face posibilă optimizarea dimensionării centralelor și a funcționării bateriilor respective, maximizând utilizarea energiei din surse regenerabile și aplicarea principiilor economiei circulare.

Mai mult, Enel X va dezvolta și testa soluții industriale legate de logistică, transport și stocare, automatizarea proceselor de dezasamblare și reciclarea bateriilor atunci când vehiculele electrice, estimate la circa 60.000 tone / an până în 2030 numai în Italia, și marile sisteme de stocare pentru utilizare staționară ajung la sfârșitul vieții utile. Proiectul va fi dezvoltat în colaborare cu alte companii și organizații de cercetare care participă la IPCEI, inclusiv ENEA, organismul public de cercetare din Italia care coordonează Alianța Italiană pentru Baterii. Această inițiativă pune bazele unei noi industrii naționale, sustenabile și competitive a bateriilor – o confirmare suplimentară a importanței și oportunităților pe care le reprezintă punerea în aplicare a circularității energetice.

Sursă foto: realitateafinanciara.net


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol