26 aprilie 2024, 20:44

Enel și Iberdrola, în lupta cu marile companii petroliere pentru a furniza energie cu emisii reduse de carbon

În acest moment, Enel şi Iberdrola se numără printre cele mai importante companii de energie verde la nivel mondial care intră în lupta cu marile companii petroliere pentru a furniza energie cu emisii reduse de carbon, scrie Reuters.
Enel şi Iberdrola s-au poziţionat deja de ani de zile pentru a profita de trecerea la energie mai curată, punând pariu că dispariţia combustibililor fosili este inevitabilă.
„Tranziţia energetică este parte din viaţa mea”, a declarat directorul Enel, Francesco Starace, potrivit sursei citate.
„Nu a existat niciun moment eureka pentru noi. Am considerat că este stupid să continuăm aşa mult timp”, a adăugat Starace.

Transformarea celor două companii în centrale verzi la nivel global a contribuit la creşterea profiturilor şi a preţurilor acţiunilor, generând în acelaşi timp numerar şi dividende în ciuda pandemiei globale. În ultimii doi ani, acţiunile celor două grupuri au crescut brusc, pe măsură ce investitorii au renunţat la acţiunile petroliere pentru a cumpăra acţiuni în companii care au baza financiară şi competenţele necesare pentru a conduce tranziţia energetică accelerată.

Enel şi Iberdrola au construit capacităţi de energie curată pe pieţe cheie precum Statele Unite şi America Latină şi îşi propun acum să ajungă la o capacitate regenerabilă de 215 gigawaţi până în 2030 – suficient pentru a alimenta aproximativ 150 de milioane de gospodării europene, conform unei estimări făcute de firma de consultanţă Wood Mackenzie.

„Nu este prima tranziţie energetică, înainte a fost cărbunele, apoi s-a trecut la gaz şi aşa mai departe. Mi-a plăcut caracterul sustenabil al surselor regenerabile de energie, faptul că reutilizăm energia soarelui”, a spus Francesco Starace.

Totodată, directorul executiv al Iberdrola, Ignacio Galan, a făcut o trecere şi mai timpurie de la cărbune şi petrol, când a preluat conducerea celei mai mare companii private din Spania în 2001. A început să închidă centrale electrice pe bază de păcură – 3,2 gigawaţi (GW) dezafectaţi până în 2012 – şi a închis ultimele două centrale pe cărbune ale companiei în 2020. În acelaşi timp, Iberdrola şi-a mărit cheltuielile pentru construirea de centrale regenerabile în Spania, în principal parcuri eoliene, de la 352 milioane de euro în 2001 la peste 1 miliard de euro în 2004.

Reţelele construite pentru a prelua fluxurile de energie într-un singur sens, de la centralele pe combustibili fosili, au acum nevoie de investiţii masive pentru a integra producţia de energie electrică din surse precum panourile solare de acoperiş, care pot injecta curent electric în reţea.

Sursă foto: green-report.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol