19 aprilie 2024, 20:45

Doza UB de Știință: despre schimbările climatice, cu prof. Alfred Vespremeanu-Stroe

Seria Doza UB de Știință continuă cu prof. univ. dr. habil. Alfred Vespremeanu-Stroe, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din București (UB), care a susținut prezentarea „Schimbările climatice. Marea provocare a prezentului”.

În prezent, schimbările climatice sunt asociate cu încălzirea globală, care presupune deopotrivă o creștere a temperaturii medii anuale la scara Terrei și, încă mai grav, o creștere a frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme:

  • inundații
  • secete
  • valuri de căldură
  • furtuni marine și costiere.

 

La toate acestea, arată Alfred Vespremeanu-Stroe, se adaugă trei schimbări majore care activează la scară globală:

  1. creșterea nivelului mării, care se asociază direct și intrinsec cu încălzirea globală;
  2. o schimbare a vegetației și faunei, manifestată printr-o migrație latitudinală, care poate avea loc pe sute de kilometri, a regiunilor ecologice;
  3. o schimbare a proceselor care modelează relieful.

 

Astfel, schimbările climatice înseamnă mult mai mult decât climă sau decât încălzire. Explicând că această anvelopă de modificări conturează un risc major de deteriorare a stării planetei și, automat, un risc major pentru societățile umane prezente, profesorul Vespremeanu-Stroe discută posibilele soluții la toate aceste probleme și provocări.

Alfred Vespremeanu-Stroe este profesor de geografie fizică în cadrul Facultății de Geografie a UB și director al Grupului de cercetare de Geomorfologie, Geoarheologie și Paleomedii (GEODAR) afiliat la ICUB. Totodată, este responsabil cu gestionarea activității Stațiunii de cercetări marine și fluviale Sfântu Gheorghe. Domeniile lui de interes vizează: geomorfologia costieră, geoarheologia (costieră și fluvială), reconstituirile paleomedii și procesele periglaciare.

Lansată în octombrie 2021, Doza UB de Știință este un proiect ce propune o manieră concentrată și dinamică de a comunica informații științifice într-un format atrăgător, viu și expresiv, stabilind o platformă de dialog cu publicul larg interesat de știință.

Sursa: Știință & Comunicare


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol