18 mai 2024, 5:42

Debitul Dunării, în scădere săptămâna aceasta la intrarea în țară secțiunea Baziaș și la Porțile de Fier

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în țară – secțiunea Baziaș – va fi în scădere pe parcursul acestei săptămâni până la valoarea de 5.300 metri cubi/secundă, situându-se însă peste media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, totodată, în scădere, iar pentru luna ianuarie, debitul maxim estimat al Dunării este de 6.500 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 4.950 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s.

„Îşi vor face apariţia podurile de gheaţă pe râurile mici din zonele de deal şi munte din nordul, centrul şi estul ţării, urmând să predomine pe cele din zonele montane din nordul şi centrul ţării spre sfârşitul intervalului de prognoză. Se vor intensifica şi curgerile de năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile din vestul, centrul, nordul şi nord – estul ţării”, avertizează hidrologii, potrivit Agerpres.

În prognoza pe trei luni emisă de INHGA, regimul hidrologic în prima lună din 2021 se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Ialomiţa, Buzău, Rm.Sărat şi Putna şi între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Olt superior şi mijlociu, Argeş, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.

Sursă foto: infoghidromania.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol