Țările europene se confruntă cu amenințări din ce în ce mai mari din pricina schimbărilor climatice, inclusiv evenimente meteorologice extreme și boli infecțioase.
O nouă lucrare a Lancet Countdown și al Agenției Europene de Mediu (AEM) citată de eea.europa.eu și publicată astăzi la Observatorul European al Climei și Sănătății, atrage atenția impactului schimbărilor climatice asupra Uniunii Europene (UE) asupra sănătății și sugerează acțiuni cheie.
Impactul cheie
Astfel, lucrarea „Răspunsul la riscurile asupra sănătății ale schimbărilor climatice din Europa” evidențiază impactul cheie asupra sănătății cauzat de schimbările climatice, precum și oportunitățile de reducere a riscurilor legate de sănătate legate de climă prin politici de adaptare aliniate cu acțiunile de atenuare.
Schimbările climatice amenință să submineze ultimii 50 de ani de câștiguri în sănătatea publică globală prin valuri de căldură extreme, amenințări la sistemele alimentare și de apă și schimbarea modelelor de boli infecțioase.
Vremea și clima extremă conduc deja la decese și efecte negative asupra sănătății în Europa. Mai mult, vulnerabilitatea la căldură extremă continuă să crească în Europa, din cauza unei populații urbane în creștere și a condițiilor cronice de sănătate devenind tot mai frecvente.
În același timp, schimbările climatice fac unele zone din Europa o țintă pentru diferite boli infecțioase, inclusiv febra dengue, infecțiile cu Vibrio și febra Nilului de Vest.
Deși toate statele membre ale UE au strategii sau planuri de adaptare, acțiunile care abordează amenințările climatice la adresa sănătății rămân în urmă și ar putea fi susținute de mai multe cunoștințe cu privire la soluții eficiente. Mai mult, la nivel local, adaptarea la schimbările climatice rămâne în domeniul departamentelor de planificare spațială, proiectare urbană sau mediu, iar profesioniștii din domeniul sănătății publice ar trebui să se implice mai mult.
Observatorul European al Climei și Sănătății
Informarea este publicată pe noul Observator European al Climei și Sănătății, o platformă online care oferă acces ușor la o gamă largă de resurse despre schimbările climatice și sănătate. Observatorul este un proiect comun al Comisiei Europene, SEE și alți contribuabili, care este găzduit de SEE pe Climate-ADAPT. Este primul rezultat concret al noii strategii a Comisiei Europene privind adaptarea la schimbările climatice. Această strategie, care a fost anunțată în cadrul Acordului verde european, este o componentă cheie pentru a face Europa să fie neutră din punct de vedere climatic și rezistentă la schimbările climatice până în 2050.
Sursă foto: digi24.ro.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol