25 iunie 2024, 7:59

Cum puteți recunoaște un produs marcat cu noile etichete energetice

Începând cu 1 martie 2021, o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE este disponibilă pentru a-i ajuta pe consumatori să îşi reducă facturile la energie şi amprenta de carbon.

Așadar, noile etichete vor fi aplicate, pentru început, unui număr de patru categorii de produse – frigidere şi congelatoare, maşini de spălat vase, maşini de spălat rufe şi televizoare.

Citește și: Electrocasnicele au de astăzi o nouă etichetă energetică în UE

Pe noile etichete va fi inclusă o serie de elemente noi, inclusiv codul QR care face legătura cu o bază de date paneuropeană, permițându-le consumatorilor să găsească mai multe detalii despre produs.

„Eticheta energetică inițială s-a dovedit a avea mare succes, întrucât datorită ei o gospodărie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an, iar societățile au fost motivate să investească în cercetare și dezvoltare. Până la finele lunii februarie, peste 90 % dintre produse au fost etichetate cu A+, A++ sau A+++. Noul sistem va fi mai clar pentru consumatori și prin intermediul său întreprinderile vor putea continua să inoveze și să vină cu produse și mai eficiente. Se reduc în acest mod și emisiile noastre de gaze cu efect de seră”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, potrivit green-report.ro.

Cum puteți recunoaște un produs reclasificat

Totodată, s-a schimbat și aspectul noii etichete, care conține icoane mai clare și mai moderne. La fel ca și etichetele anterioare, etichetele reclasificate indică mai mult decât clasa de eficiență energetică. În cazul unei mașini de spălat rufe, de exemplu, etichetele permit aflarea, dintr-o privire, a numărului de litri de apă pe ciclu de spălare, a duratei ciclului de spălare și a consumului de energie, astfel cum sunt măsurate de un program standardizat.

Sursă foto: green-report.ro.

Totodată, o altă schimbare semnificativă este introducerea unui cod QR în partea din dreapta sus a noilor etichete. Scanând codul QR, consumatorii pot găsi informații suplimentare despre modelul de produs, cum ar fi date despre dimensiuni, caracteristici specifice sau rezultate ale testelor, în funcție de aparat. Toate aparatele de pe piața UE trebuie înregistrate în noua bază de date paneuropeană – baza de date europeană a produselor pentru etichetare energetică (EPREL).

Sursă foto: realitatea.md


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol