29 martie 2024, 17:30

Cum ar putea beneficia economia României de șansa unei redresări sustenabile

Compania de consultanţă Horváth & Partners avertizează că, fără o creștere semnificativă a ritmului de absorbție a fondurilor europene și fără luarea în considerare a finanțării pentru integrarea tehnologiilor verzi, economia României nu va beneficia de șansa unei redresări sustenabile, potrivit green-report.ro.

Horváth & Partners este una dintre cele mai importante companii internaționale, independente, de consultanță în management, prezentă și pe piața din România, începând cu 2005.

Astfel, compania de consultanță consideră că actorii privați trebuie implicați în elaborarea strategiilor de utilizare a fondurilor europene, inclusiv de valorificare a potențialului energiilor verzi.

În ultimii ani, România a înregistrat unul dintre cele mai mari prețuri ale energiei electrice din Uniunea Europeană pe piața en-gros. Tendința a fost păstrată și în 2019, majorarea fiind de aproximativ 20%, după o creștere de 16% în 2018.

„Cred că România trebuie să declare prioritate zero absorbției integrale a fondurilor europene avute la dispoziție, precum și utilizarea acestora în domeniile care creează competitivitate pe termen lung. Între priorități se află digitalizarea și energia regenerabilă, inclusiv tehnologiile emergente adiacente, în principal hidrogenul, care ar trebui să determine prețuri competitive ale energiei electrice în circa un deceniu și să poată asigura atât securitatea energetică, cât și un impuls major pentru economia locală. Tocmai de aceea, este vital ca, în cel mai scurt timp, țara noastră să pună la punct o Strategie Națională eficace de utilizare a fondurilor europene și pașii prin care se va asigura absorbția integrală a acestora. Nu este doar sarcina autorităților să întocmească un astfel de program, ci trebuie angrenate și companiile, inclusiv cele private, întregul mediu de afaceri care este direct interesat de clarificarea și găsirea celor mai adecvate răspunsuri la provocările actuale”, a explicat Kurt Weber, Director General al Horváth & Partners România, potrivit sursei citate.

Așadat acesta consideră că este nevoie de o implicare a companiilor din toate sectoarele de activitate.

„O industrie energetică depășită tehnologic per ansamblul ei, lovește puternic competitivitatea tuturor industriilor care au o pondere semnificativă a energiei electrice în costul de fabricare a produselor. Fără energie curată, care să acopere necesitățile și care să fie oferită la prețuri competitive, lanțul de valoare al oricărei economii nu poate determina un avantaj competitiv sustenabil”, a mai declarat Kurt Weber.

Totodată, strategia la nivel mondial este ca, în circa zece ani, hidrogenul verde să poată fi produs pe scară largă și la prețuri competitive.

“România trebuie să se implice în tehnologiile care produc și utilizează hidrogen obținut fără emisii sau prin captarea acestora, pentru a putea avea o poziție în cursa tehnologiilor viitorului, pe bază de energie curată. Suntem în postura în care am putea avea avantajul competitiv de a fi una dintre puținele țări cu rezerve semnificative de gaz natural. Acesta, în combinație cu tehnologii de captare a carbonului, ar putea fi una dintre cele mai competitive tehnologii de producere a hidrogenului albastru, adică hidrogen fără emisii de gaz de seră”, a adăugat reprezentantul Horváth & Partners.

Sursă foto: zf.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol