18 mai 2024, 7:09

Cooperativa de Energie, energie verde pentru românii care contribuie la finanțare

Cooperativa de Energie este prima cooperativă din România, care va produce și va furniza energie 100% verde către membrii să, „acționari” și clienți ai acesteia. Oricine – persoană fizică sau juridică – poate deveni membru cooperator prin achiziția unei părți sociale. Ulterior, își va putea muta contractul de energie electrică la Cooperativa de Energie, devenind client al acesteia, fără să modifice însă nimic la infrastructura existentă (cabluri sau contor). În plus, va putea investi în energie regenerabilă, alături de ceilalți membri cooperatori, primind randament pentru suma investită.

Astfel, având calitatea de client al cooperativei sau de investitor în energie verde, acesta va putea contribui în mod direct și concret la realizarea tranziției către un sistem energetic mai puțin dependent de cărbune și, până la urmă, la un stil de viață mai prietenos cu planeta, mai sustenabil.

Am fondat Cooperativa de Energie din dorința de a schimba piața de energie, de a o aduce mai aproape de consumatori, în interesul cărora ar trebui să funcționeze, se arată în descrierea inițiativei.

Prin Cooperativa de Energie, clienții vor deveni actori pe piața de energie, prin participarea directă la luarea deciziilor, într-un mod democratic și transparent.

Cooperativa de Energie a pornit la drum alături de 15 membri fondatori, cu experiență atât în zona de business cât și în domeniul energiei regenerabile, dar și oameni din organizații neguvernamentale și activiști. Deciziile importante ale cooperativei sunt luate în cadrul Adunării Generale a Membrilor, în care fiecare membru poate vota, după principiul democratic ”1 membru = 1 vot”, indiferent de aportul la capitalul social.

Când lucrurile nu merg chiar așa cum trebuie, stă în puterea ta să le schimbi. Un simplu gând de la care am pornit s-a concretizat în prima cooperativă de energie verde din România. Încă de la început ne-am dorit ca această cooperativă să fie ușor accesibilă tuturor.

Cooperativa intră pe piață prin achiziția companiei Apuron Energy și lansează furnizarea de energie verde, 100% certificată. Apuron Energy este o firmă de furnizare de electricitate, fondată în 2012 și care, în prezent, are 140 de clienți, persoane juridice de dimensiuni medii și mari. Volumul mediu anual de energie vândut este de 40 GWh. Achiziția este finanțată în totalitate de către membrii cooperatori, sub forma acordării de împrumuturi cu randamente atractive. Aceștia devin investitori în energie verde în cooperativa pe care o co-dețin.

Membrii cooperatori își vor putea muta contractul de furnizare la Cooperativa de Energie, de unde vor primi energie verde, 100% certificată. Valoarea achiziției a fost de două milioane de lei și valoarea minimă a investiției din partea membrilor a fost de 500 de lei. În 58 de zile se închide finanțarea proiectului.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol